Tour de Kärnten 2019


woensdag 05 december 2018 door Herman NekkersHet fietsseizoen 2018 is ten einde einde. En voor veel cyclorijders betekent dit de tijd van vooruit kijken naar volgend jaar. Heb je altijd al stiekem gedroomd van een meerdaagse etapperit? Dan zou je kunnen denken aan de Tour de Kärnten (TdK). Zes etappes kent dit evenement, waaronder een tijdrit en een bergtijdrit. Het is zodoende de Tour of de Giro in het klein. De etappes zijn niet heel lang, van 93 km tot 120 km. Hierdoor is vrijwel iedereen na een uurtje of drie, vier weer binnen. Elke dag wordt gestart vanuit vanuit Ossiach. Je hoeft dus niet te verkassen. Vanaf de finish fiets je weer terug naar Ossiach of neem je de bus die de organisatie geregeld heeft. Er zijn diverse klassementen in verschillende leeftijdscategorieën, zodat er voor iedereen wat te strijden valt.

De etappes hebben allemaal een naam zoals bv Ironmanrunde, Dach der Tour en Lokalrunde. Hoewel dit niet het gebied is van de hoge cols ligt er uitdaging genoeg. Het is niet overdreven te stellen dat de renners de nodige zware hindernissen voor de voeten gegooid krijgen. Zo wordt op dag 1 gelijk de Flatnitz aangedaan met lange stukken van 13%. Hier roept menig renner om zijn of haar moeder. De dag erna wacht wederom een pittige opgave, want dan werken de deelnemers de traditionele tijdrit rond het meer af. De monsterklim naar Buggl in Bach ontbreekt deze keer, maar je kunt er zeker van zijn dat de organisatie mooie vervanging heeft geregeld.

Etappe 3 en 4 zijn al eens verreden in eerdere edities, maar de afsluitende ritten brengen weer iets volledig nieuws. De voorlaatste rit gaat naar Magdalensberg, waar in de laatste kilometer stukken tot 16% op je wachten. Maar de slotdag spant de kroon met de bergtijdrit. Een bijzondere variant, want in een drietrapsraket klim je naar de Falkertsee, op een ruime 1850 meter (zie profiel onder). De laatste klim is 8 kilometer lang en kent een gemiddelde van 11,1%. Maak je borst maar nat.

Ossiach zelf ligt aan een meer en is in de zomer een populaire vakantiebestemming. Campings, appartementen en hotels vind je hier te kust en te keur. Het uitzicht op het meer is absoluut de moeite waard. En aangezien het hoogseizoen nog niet begonnen is kost een fatsoenlijk onderkomen nauwelijks iets.

De organisatie is strak, maar heel relaxt. Vooraf tekent iedere deelnemer de presentielijst, net als de echte profs. Elke etappe start geneutraliseerd, vooraf gegaan door auto's en motoren van de organisatie. Hoewel de wegen niet afgezet zijn staan er seingevers op alle kruispunten. Daardoor hoef je nooit te stoppen. Ik heb in mijn drie deelnames nog nooit ergens hoeven stoppen. Er zijn maximaal 350 startplaatsen beschikbaar. Door het beperkte aantal deelnemers ontstaat al gauw een gevoel van saamhorigheid en de organisatie kent in mum van tijd de meeste renners bij naam. Dat geldt trouwens ook voor de deelnemers, want vrijwel elke dag zie je dezelfde gezichten om je heen. Na afloop van de etappes zijn er lokale specialiteiten.

Het internationale deelnemersveld komt uit alle windstreken van de wereld en het niveau is bijzonder hoog. Gekende Duitse en Oostenrijkse cyclotoppers rijden hier iedereen naar de vaantjes. Maar het is voor elk niveau interessant. Op elk niveau vormen zich groepjes en na een paar dagen kent iedereen elkaar. Zelf heb ik drie keer meegedaan. Afgelopen jaar schreef ik er een blog over hier op Cyclokalender. Benieuwd? Klik daarvoor op de tag Tour de Kärnten.

Lijkt je dit wat? Aarzel niet te lang met inschrijven, want het aantal startplaatsen is beperkt tot 350. Op het moment van schrijven zijn er al 327 geboekt.

Verdere info vind je op de website.


Foto's: Tour de Kärnten en Cyclingcols (profiel Falkertsee)Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.Bezoek ons op Facebook! Volg ons op Twitter Volg ons op Instagram Stuur een mail

Hosted and powered by RLAhosting

© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2019)