5 tips om te rijden in 2019 aflevering III - Cyclo's in Spanje


maandag 31 december 2018 door Herman Nekkers


De herfst en de winter zijn bij uitstek de periodes van plannenmakerij voor het komende fietsseizoen. Wat gaan we doen? Weer de Marmotte of Maratona? Niks mis mee natuurlijk, maar er is zoveel meer. Op Cyclokalender vind je een hoeveelheid tochten waar een paard de hik van krijgt. Wellicht zie je door de bomen het bos niet meer. Wij helpen je de komende weken op weg een keuze te maken uit het enorme aanbod cyclo's, toertochten en meerdaagse ritten. Vandaag deel III: cyclo's in Spanje. Spanje? Ligt misschien niet zo voor de hand, maar het land biedt enkele prachtige gran fondo's. Cyclokalender laat je kennismaken met enkele van deze pareltjes en hoopt je te inspireren tot eens wat anders.


Foto: www.portaventuraevents.com
Gran Fondo Costa Almeria (4 mei 2019)
De voordelen van fietsen in Spanje? Die zijn er legio. Terwijl wij begin mei nog dubben over beenstukken en lange of korte mouwen is het al zeer aangenaam fietsweer in Spanje. De Granfondo Costa Almeria biedt dan ook de mogelijkheid om aan het begin van het seizoen al een serieuze cyclo te fietsen. De langste afstand telt 185 kilometer en de korte nog altijd 125 kilometer. Vanuit de kustplaats Mojacar gaat het direct het binnenland in, richting de hoogvlakten van Andalusië. Hier beklim je de ene na de andere helling, maar geen van alle met brute percentages. De stevigste is 6,2% gemiddeld. Desondanks kom je in de gran fondo op zo'n 3700 hoogtemeters. Dat is wel erg lekker zo aan het begin van het seizoen. De organisatie is in Belgische handen. Naast een startbewijs biedt deze volledige pakketten inclusief verblijf en vlucht. 
Quebrantahuesos (22 juni 2019)

Foto: Wikipedia

De Fransen hebben een cyclo genoemd naar het bekendste dier van de omgeving, de marmot. Dat kunnen wij ook, moeten ze in Spanje gedacht hebben, want Quebrantahuesos betekent lammergier. Het is misschien wel de bekendste Spaanse gran fondo, verreden in de Spaanse en Franse Pyreneeën. Een groot fietsfeest met 10.000 deelnemers en een autovrij parcours. Ruim tweehonderd kilometer moeten worden afgelegd; een afstand waarin vier cols overbrugd worden. De bekendste en lastigste is de Col de Marie-Blanque, regelmatig in de Tour, met kilometers van 12% gemiddeld. Verder staan de Col du Somport, Col du Pourtalet en Hoz de Jaca op het programma. Eerdere deelnemers roemen de onovertroffen sfeer langs de route. Start en finish zijn in het plaatsje Sabiñánigo. Er is trouwens ook een medio fondo van 85 kilometer. Interesse? Hou er rekening mee dat er geloot wordt om de startplekken.

La Mussara (19 mei 2019)

Ook weer zo'n populaire rit met 8.000 deelnemers. In het achterland van populaire badplaatsen als Salou en Cambrils ligt de Col de la Mussara. Dit is de naamgever van de gran fondo. De deelnemers worden allemaal geacht in het speciale tenue te starten, waarbij de kleur roze overheerst (zie foto bovenaan). Drie afstanden kunnen er verreden worden: 95, 135 en 188 kilometer. Hoog is het niet, het dak van de gran fondo ligt op 970 meter, maar aangezien Reus vrijwel op zeeniveau ligt is de eerste klim er eentje van maar liefst 25 kilometer lengte. Daarna volgen nog ontelbare langere en kortere stijgingen door de schitterende omgeving. De laatste dertig kilometer lopen dan weer naar beneden. Een heerlijke cyclo die goed te combineren is met een fraaie strandvakantie. Accommodaties zijn er in overvloed en in mei nog prima betaalbaar. Hou er wel rekening mee dat de granfondo ver vooraf is volgeboekt.

La Indurain (20 juli 2019)

Villava is niet alleen een voorstadje van Pamplona, maar tevens de geboorteplaats van Miguel Indurain. Het is daarom de logische startplaats van de cyclo La Indurain. De naam van dit wielericoon staat al garant voor de nodige aantrekkingskracht. Hier in dit aanloopgebied van de Pyreneeën liggen vele 'lopers', hellingen met milde stijgingspercentages. Een aantal ervan, met onbeduidende namen, zijn aan elkaar geplakt en vormen het aantrekkelijke parcours van de gran fondo (169 km) en de medio fondo (100 km). Uiteraard trekt 'de lange uit Pamplona' ook zijn wielerkloffie aan om mee te rijden. Een mooi evenement om te combineren met een paar dagen cols scoren in de Pyreneeën.

Sierra Nevada Limite Road (datum n.n.b.)
Besneeuwde bergketen is de vertaling van Sierra Nevada. Dit gebergte is te vinden in het Zuid-Spaanse Andalusië en het is niet voor niets dat veel profs hier op hoogtestage gaan. Zo vind je er een enorm skigebied. Maar in de lager gelegen delen van Andalusië liggen ook prachtige steden als Grenada, Sevilla en Cordoba. En natuurlijk goudgele stranden. Jaarlijks zijn de bergen het terrein van de Sierra Nevada Limite Road, een heel bijzonder evenement. Op zaterdag kun je losgaan in een zeer stevige cyclo met indrukwekkende cijfers. 4000 hoogtemeters in 132 kilometer is vergelijkbaar met b.v. de Dolomietenmarathon. Het is hier een hooggebergte en de aankomst ligt op bijna 2200 meter in het ski-oord Pradollano. Naast de cyclo kun je je ook aanmelden voor een geklokte rit op zondag naar de Pico Veleta. De hoogste bergweg van Europa op ruim 3370 meter. Je start op 700 meter dus je legt in een klim zo'n 2600 meter af. Een unieke ervaring!
Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.Bezoek ons op Facebook! Volg ons op Twitter Volg ons op Instagram Stuur een mail

Hosted and powered by RLAhosting

© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2019)