Luik-Bastenaken-Luik 2019: oude bekenden keren terug en een nieuwe finish


woensdag 23 januari 2019 door Herman NekkersGisteren is de route van Luik-Bastenaken-Luik bekendgemaakt. Niet alleen interessant voor de profs, maar ook voor de wielertoeristen die daags ervoor de LBL Cyclo willen rijden. Hoewel de route grotendeels hetzelfde is zijn er ieder ieder jaar wel een paar kleine aanpassingen. Zo ook in 2019. Dit jaar is er zelfs een compleet nieuwe finish. Niet meer in Ans, maar in het centrum van Luik. We nemen de route even door.

De eerste 100 kilometer tot Bastenaken zijn zogenaamd vlak. Slechts één officiële helling telt de route, de Côte de la Roche-en-Ardenne. Maar dat is echt een grote grap, want bij het keerpunt heb je al 1500 hoogtemeters onder de wielen. Daarna gaat het weer terug richting Luik. In Houffalize zit zoals gewoonlijk de Saint-Roch (zie foto). Een vreselijk steil ding, maar meestal zijn de benen dan nog redelijk fris. Althans, dat is te hopen voor je. Het gaat maar door, de ene naamloze helling na de andere.

153 kilometer heb je gereden als je Vielsalm binnenkomt. Dit is zoals gebruikelijk het plaatsje waar het echte klimwerk start. Vanaf nu gaat het enkel op en af. Te beginnen met de Mont-le-Soie van de steile, korte kant. En daarna, terug van weggeweest, het oude bekende drietal. De Wanne van de klassieke kant, de gruwelijk steile Stockeu tot aan het beeld van Merckx en de lastige Haute-Levée, waar geen eind aan komt. De route via de Ferme Libert is na twee jaar weer afgeserveerd. Na de Haute-Levée volgt een lange afdaling en begint de langste klim van de dag: de Rosier. Heb je deze eenmaal bedwongen dan is het afdalen geblazen naar Spa om van hieruit weer direct omhoog te gaan over een andere lekkere helling, de Maquisard. Bij de profs is het kaf dan wel van het koren gescheiden, maar de besten hebben zich tot nu toe nog gespaard. De wielertoeristen die de langste afstand durven te rijden zijn dan al redelijk gaar gekookt. 

Wie hier plaatselijk bekend is, weet dat er na de Maquisard een lange, glooiende weg volgt met uiteindelijk een heerlijk lange afdaling naar Remouchamps. Dat rustmoment is meer dan welkom, hier wacht namelijk La Redoute. Het steile stuk is en blijft geen pretje en de rest eigenlijk ook niet. Dat de profs hier nog kunnen demarreren zal voor de meeste wielertoeristen wonderlijk aandoen. Hier rij je tussen de campers door die staan te wachten op de volgende dag. De aanmoedigingen van de wielerfans geven je een boost. Je waant je even prof. De Côte des Forges zat de laatste jaren niet meer in het parcours, maar is teruggekeerd. Lastig, maar niet extreem moeilijk. Hoewel, na 230 kilometer zal het lange stuk van 10% aanvoelen als een martelwerktuig. Via een heerlijk lange afdaling kom je in Esneux, waar de Côte de la Roche-aux-Faucons wacht. Wat een vreselijke helling is dat toch. Het eerste deel kent pieken tot 17%, waarna een korte afdaling volgt die weer uitmondt in de taaie uitloper. Onderschat dit stuk niet, want het is lang en steil.

Eenmaal boven zit het werk er wel op. Vroeger ging het richting Ans en was er nog de Saint Nicolas. Deze werd dan ook nog gevolgd door de lange rechte weg die op tv vals plat lijkt, maar dat allesbehalve is. Dit jaar rij je snel naar beneden en is het rechttoe rechtaan naar de finish. De organisatie hoopt met deze verandering dat de wedstrijd eerder losbrandt. Ik heb mijn twijfels of het een geslaagde zet is, maar we gaan het zien. De meeste hobbyfietsers zal het een zorg zijn, die zijn sowieso blij dat het erop zit. Na 256 kilometer mag je je uitgeperste benen dan eindelijk de noodzakelijke rust geven.

Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.Bezoek ons op Facebook! Volg ons op Twitter Volg ons op Instagram Stuur een mail

Hosted and powered by RLAhosting

© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2019)