Col de la Loze, spectaculaire nieuwe Alpencol


zondag 05 mei 2019 door Herman Nekkers


Wintersportliefhebbers kennen Les 3 Vallees in het Franse departement Savoie natuurlijk als het grootste skigebied ter wereld. 's Zomers is dit gebied echter een stuk minder in trek en dat was de autoriteiten een doorn in het oog. Fietstoerisme is booming en daar valt goed aan te verdienen. Zo werd het idee geboren de Col de la Loze te asfalteren. Een nieuwe col, maar niet zomaar eentje. En het is slechts het begin van een gigantisch project...

Col de la Loze

De Col de la Loze is een hoge verbindingsweg op 2304 meter tussen de plaatsen Meribel en Courchevel. Voorheen een gravelpad, maar in de zomer van 2018 werd gestart met asfalteringswerkzaamheden vanuit Courchevel. Binnenkort komt ook de verbinding vanuit Meribel gereed, waarmee de col compleet geasfalteerd is. Maar het meest spectaculaire nieuws is wel dat deze weg enkel toegankelijk is voor fietsers! Gemotoriseerd verkeer is dus niet toegestaan. Een compleet nieuwe col met strak asfalt enkel bestemd voor ons! Adrian Hill ging afgelopen jaar al op onderzoek uit en schreef deze impressie. Uiteraard geldt het autovrije deel pas na de bekende wintersportplaatsen. Maar we hebben dan toch mooi een rustige weg zonder overlast van gemotoriseerd verkeer. Wat zal het een oase van rust zijn op de col.

Maar het meest spectaculaire nieuws is wel dat deze weg enkel toegankelijk is voor fietsers!

De streek hoopt middels het stimuleren van het fietstoerisme een nieuwe bron van inkomsten aan te boren. Bovendien hoopt men dat de Tour vaker zal langekomen en dat er meer fietsevenementen georganiseerd zullen worden. Toevallig doet de Tour na vele jaren afwezigheid dit jaar weer Val Thorens aan, maar meestal wordt Les 3 Vallees overgeslagen. Met 2304 meter is dit overigens de 7e hoogste col van Frankrijk. De officiële opening staat gepland voor 30 juni dit jaar.

Evenementen

Op 12 mei, 30 juni en 28 juli vindt de Eiffage du Col de la Loze plaats. Dit is een (tijd)rit met gezamenlijke start naar de finish op de col. Het evenement kent twee afstanden:

- Trophee Eiffage: 22,6 km/1510 hm. Start in Carrey.

- Trophee Felt: 8,6 km/580 hm. Start in Courchevel.

De organisatie van de Haute Route Alps heeft de nieuwe weg inmiddels ook ontdekt en de finish van de tweede etappe gepland op de col.

De Tour de l'Avenir heeft als eerste grote wielerwedstrijd dit jaar een aankomst gepland op de Col de la Loze. 23 augustus fungeert de nieuwe weg als slotklim van de achtste etappe.

Via 3 Vallees

Wie denkt dat de koek hiermee op is heeft het mis. Het is slechts de eerste stap in de richting de Via 3 Vallees. "Dit zal binnenkort de wereldwijde referentie worden voor een bergregio die exclusief gereserveerd is voor fietsers", aldus de autoriteiten. Hierover valt het volgende te lezen op de website van Meribel: "This 4 or 5 meter wide track will quickly connect the Tarentaise Valley to that of the Maurienne, passing through the stations of the 3 valleys: Courchevel, Méribel, Les Menuires and Val Thorens." 

Dit zou niet minder dan spectaculair zijn. De mentaliteit van de Fransen kennende en de reputatie die Les 3 Vallees heeft hoog te houden zal het mij niet verbazen als de V3V een project wordt dat alle records gaat breken. Ik geef toe, het wordt nu gissen. Maar ik ben toch even gaan speuren naar bestaande, onverharde paswegen in dit gebied. Tussen Courchevel en Val Thorens ligt b.v. de Col de la Chambre. Met 2879 meter is deze hoger dan welke andere verharde weg in de Alpen. Maar nog gekker wordt het wanneer de oversteek gemaakt wordt naar het Mauriennedal. Hier ligt een gravelpad over de Col de la Montee du Fond/Col de Rosael. Je bent dan op 3000 meter. Dit lijkt het meest voor de hand te liggen aangezien het de enige weg is die ik heb kunnen vinden op Google Maps. Bovendien zijn er verhalen van mensen die deze oversteek reeds gemaakt hebben (op de motor). Wel zal de weg dan wat aanpassingen vergen, want kilometers van gemiddeld 15% of hoger zal veel fietsers afschrikken. Maar goed, we gaan zien waar ze mee komen. Misschien zit ik er wel totaal naast. Maar ik durf er wel een flesje wijn op te zetten dat het een spektakelstuk gaat worden.

Cyclokalender blijft het project in ieder geval op de voet volgen. We houden je op de hoogte zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Foto's: Adrian Hill (omgevingsfoto's) en Tour de l'Avenir (profiel)Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.Bezoek ons op Facebook! Volg ons op Twitter Volg ons op Instagram Stuur een mail

Hosted and powered by RLAhosting

© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2019)