Wahoo slaat de plank volledig mis met de Roam


maandag 06 mei 2019 door Frank Jansen


Te weinig concurrentie is niet goed. Een producent gaat ervan op zijn lauweren rusten – het remt de innovatie. Concurrentie is dus goed, dat wordt ons er bij ons op al de middelbare school ingestampt. Toch is het tegenovergestelde, dus te hevige concurrentie, ook niet goed. Het zorgt voor een ratrace met halfbakken en soms ronduit matige producten tot gevolg. Uiteindelijk heeft een consument daar net zo weinig aan.


Foto: Velonews.com

Het bovenstaande gaat perfect op voor de GPS-markt. Rond de jaarwisseling riep Cyclokalender nog wat meer concurrentie alleen maar goed is voor de markt. En dat was deels ook terecht, want jarenlang had Garmin het alleenrecht. Hun producten waren redelijk, maar er viel nog een wereld te winnen. Twee jaar geleden kwam Wahoo dan eindelijk met een serieuze concurrent in de vorm van de ELEMNT, die al snel gevolgd werd door de razend populaire Bolt (onze review hier). Ook andere spelers zoals Sigma, Polar, Pioneer, Lezyne en Bryton kwamen met nieuwe producten.

De Bolt was een doorslaand succes. Het was alles wat Garmin op dat moment niet was: stabiel, makkelijk te koppelen aan allerlei platforms, eenvoudig te configureren en het overzetten van routes was kinderspel. Het apparaat had echter ook nadelen: de navigatie was rudimentair en voor veel handelingen bleek een smartphone noodzakelijk. Gebruikers hadden aanvankelijk hoop dat Wahoo met software-updates het product verder zou ontwikkelen, maar dat bleek al snel ijdele hoop. 

Veel werd dan ook verwacht van de opvolger. Afgelopen week kwam die eindelijk dan in de vorm van de ELEMNT Roam. Cyclokalender publiceerde eerder al uitgelekte foto’s en details. Foto’s die overigens, naar nu blijkt, gephotoshopt zijn. De rand rondom het scherm, de zogenaamde bezel, is in het echt veel groter dan op de foto’s (die afbeelding hieronder). Een kwalijke actie van Wahoo.


Foto: Giles E

Inmiddels hebben de twee belangrijkste reviewers hun oordeel geveld. De belangrijkste, DC Rainmaker, is uiterst kritisch. Hij is niet erg enthousiast over het 8-kleurenscherm, en zet twijfels bij de kwaliteit van de knoppen – de achilleshiel van de Bolt. Maar het grootste probleem lijkt de software: veel van de nieuwe navigatiefeatures werken niet of half. Ook werkt de Roam niet samen met de Varia radar van Garmin – vooral overzee een enorme hit.

Ook de tweede reviewer, de nota bene door Wahoo gesponsorde Shane Miller, is ook al niet positief. Het kostte hem dagen uit te zoeken hoe de navigatiefeatures überhaupt werkten, om vervolgens tot de conclusie te komen dat de helft niet of slechts half functioneert. In zijn videoreview benadrukt hij wel 3x dat er updates aankomen, wat vanuit zijn positie als door Wahoo betaalde influencer verklaarbaar is.

De Roam is een product dat niet af is. Het had nog niet op de markt moeten komen. Er had veel langer getest moeten worden, maar daar was geen tijd voor. Wahoo kón simpelweg niet langer wachten: men wist dat Garmin met de 530 en 830 zou komen. Nog langer wachten en Wahoo-klanten zouden massaal teruggaan naar Garmin. Paradoxaal genoeg zal dat nu toch gaan gebeuren, want de Roam wordt niet alleen kritisch ontvangen, maar is daarbij simpelweg te hoog geprijsd (349 euro).

Wahoo lijkt blind voor kritiek en reageert uiterst arrogant. Naar verluidt hebben Wahoo-ontwikkelaars al tijden geen apparaat van de concurrentie in hun handen gehad. Felle kritiek op de Roam wordt gepareerd met een uiterst zwak statement. Het bedrijf dat de GPS-markt de noodzakelijke wake-up call gaf, slaat de plank nu helemaal mis.
Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.Bezoek ons op Facebook! Volg ons op Twitter Volg ons op Instagram Stuur een mail

Hosted and powered by RLAhosting

© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2019)