Het dopingspook blijft rondwaren: Enrico Zen


donderdag 11 juli 2019 door Sjoerd Swinkels


Het dopingspook blijft dit jaar stevig rondwaren in het Gran Fondo-peloton. Gisteren werd bekend dat Enrico Zen tegen de dopinglamp is gelopen. Hij werd positief getest na de Sportful Dolomiti Race die hij afgelopen juni voor de derde maal op rij wist te winnen. In zijn bloed werd het middel triamcinolon-acetodine gevonden. Een soort cortisonen/steroïden dat onder meer bij paarden wordt gebruikt. 

Grote naam

Enrico Zen is een grote naam in Italie. La Gazetto dello Sport bericht zelfs over zijn positieve plas. Hij was in 2009 en 2010 prof (werd nog 13e in het Italiaans kampioenschap op de weg) en legde zich vanaf 2012 toe op gran fondo's. Samen met zijn zwager Roberto Cunico heeft hij er veel naar zijn hand gezet. In 2015 won hij bijvoorbeeld de Öztaler Radmarathon. Dat is overigens hetzelfde jaar dat Cunico al betrapt werd op het gebruik van EPO. Cunico's schorsing loopt dit jaar af.


Reactie Zen

Zen heeft via Instagram een reactie gegeven. Hij stelt daarin dat hij het middel heeft gebruikt vanwege knieproblemen. Artsen hadden hem verzekerd dat dit toegestaan was zolang het niet gebruikt werd tijdens een race. Ter goeder trouw heeft Zen de behandeling doorgezet om te kunnen koersen. Hij was immers al maandenlang hard aan het trainen. In de post vertelt hij ook hoeveel hij van de sport houdt, hoeveel hij er de afgelopen 20 jaar voor heeft opgeofferd en dat zijn leven momenteel is ingestort. 

Boete 

De organisatie van de Sportful Dolomiti Race geeft aan zeer teleurgesteld te zijn. Zoals wij al eerder hebben gemeld riskeer je in Italië bij een positieve test een boete van 50.000 euro. Er wordt momenteel gewacht op de B-staal, maar de organisatie heeft al aangegeven dat het opleggen van de boete een reële optie is. Daar moet dan niet alleen Zen, maar ook zijn team, voor opdraaien. 

GF New York

In juni werd verder nog bekend dat tijdens de GF New York van dit jaar twee renners op EPO zijn betrapt. De Colombiaan Felipe Mendez en de Argentijn Gabriel Raff. Zij werden respectievelijk 71e en 25e in de wedstrijd. In de negenjarige historie van de GF New York zijn deze heren nr. 6 en 7 die betrapt zijn. 
Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.Bezoek ons op Facebook! Volg ons op Twitter Volg ons op Instagram Stuur een mail

Hosted and powered by RLAhosting

© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2019)