5 onuitroeibare mythes op fietsgebied


maandag 11 mei 2020 door Frank Jansen


Sommige mythes zijn hardnekkig. Heel hardnekkig. Bij Cyclokalender zijn we erg eigenwijs en kunnen we ons vaak opwinden op feitelijke onjuistheden: je mag ons gerust betweters noemen. Daarom in dit artikel: 5 onuitroeibare mythes op fietsgebied.


1. "Bormio ligt in de Dolomieten"

In de laatste editie van het wielertijdschrift Bicycling stond Bormio weer beschreven als 'ideale uitvalsbasis in de Dolomieten'. Dat Bormio een goede uitvalsbasis is, zal niemand ontkennen. Cyclokalender schreef dat eerder al. Maar Bormio ligt niet in de Dolomieten, maar in de Italiaanse Alpen. Plaatsen als Corvara en Arabba zijn wél ideale uitvalsbases in de Dolomieten. 

2. "In de Tour wordt de Ventoux altijd vanaf Bédoin beklommen"

In de Tour kiest men inderdaad meestal voor deze zijde, maar in 1951 én 1972 werd wel degelijk vanaf Malaucène omhoog gereden.

3. "Kramp komt door te weinig drinken"

Nog zo'n dooddoener. Ja, kramp wordt zeker vaak veroorzaakt door te weinig drinken, maar ook een zeer zware inspanning kan simpelweg de oorzaak zijn.

4. "Een carbon frame kan je niet op een fietstrainer zetten"

Carbon is geen snijkoek, het kan echt heel wat hebben. Het is niet voor niks dat veel onderdelen van F1-auto's en vliegtuigen van carbon worden gemaakt. Over carbon doen de meest vreemde mythes de ronde. Het zou kunnen smelten in de zon, na 5 jaar versleten zijn, enzovoorts. Veel fabrikanten zetten in het verleden in hun garantiebepalingen dat je een carbon frame niet in een fietstrainer mag gebruiken. Uit onderzoek van het Duitse toonaangevende blad Tour blijkt echter dat de krachten die op de weg op een frame komen, veel groter zijn. Zelfs het braafste jongetje van de klas Canyon heeft recent zijn garantiebepalingen aangepast: carbon in een fietstrainer is geen probleem meer.

5. "In een cyclo kun je altijd voor goud, zilver en brons gaan".

Een gouden brevet in de Öztaler Radmarathon of de Dolomieten Marathon? Veel succes, het kan niet want het bestaat niet. Alleen bepaalde Franse cyclo's kennen brevetten, en enkele in België en Spanje. Wij schreven er al eerder over.Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2020)