5 tips voor fietsen in de extreme hitte die je nog niet kende


vrijdag 26 juli 2019 door Frank Jansen


Het is extreem warm en dat betekent dat alle wielersites weer komen met hun standaardlijstjes met tips als "goed smeren", "lichte kleding aandoen", "goed drinken", "niet te intensief trainen" en meer van dat soort open deuren. Cyclokalender verzamelde 5 tips die je misschien nog niét kent.


1. Zoek naar een bos

In het bos is schaduw, dus bij warmte is het bos je vriend. Het meest ideale bos is een bos dat niet te groot is, want dan waait de wind er vaak iets beter doorheen.

2. Monteer een extra bidonhouder

Diverse merken (onder meer SKS en Topeak) hebben een zogenaamde "hydrotail" in het assortiment (zie foto). Montage is een kwestie van seconden. Je verliest er allicht wat stijlpunten mee, maar bij extreme hitte kan het lifesaver zijn.


3. Rijd lokale rondes

Kies voor het meerdere korte, lokale rondes in plaats van één grote lange ronde. Dit heeft meerdere voordelen. Ten eerste heb je steeds afwisselend wind tegen en wind mee, waardoor je beter afkoelt Het tweede voordeel is dat je zo thuis bent als het toch niet gaat.

4. Let op je hartslag

Zelfs als je op vermogen traint, is het van cruciaal belang je hartslag in te gaten te houden bij warm weer. Je hartslag is nog altijd de barometer van het menselijk lichaam. Bij extreme hitte zal je hartslag (veel) hoger liggen dan normaal: het hart pompt het bloed sneller rond om het lichaam te koelen. Door op je hartslag te letten, kun je je tempo gelijkmatig houden. Je vermogen en snelheid kun je bij warm weer beter negeren. Die zullen echt veel lager liggen. Kwestie van accepteren.

5. Zet je helm en je schoenen open

Je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Water zet uit bij warmte. Zet dus de helm en je schoenen wat losser, om te voorkomen wat de boel gaat knellen. 

Welke niet-voor de hand liggende tip voor fietsen in warm weer heb jij? Laat 't weten op Facebook!Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2020)