5 tips voor fietsen in het donker


donderdag 21 februari 2019 door Frank Jansen


Het is een stap voor veel renners: trainen in het donker. Vreemd eigenlijk, want hardlopen of hockeyen zonder daglicht zijn vrij normaal en ook op de stadsfiets zal menigeen genoeg ritjes in het donker hebben gemaakt. Alhoewel de noodzaak voor fietsen in het donker misschien wat minder is geworden door alle ontwikkelingen op het gebied van indoor trainen (leestip), is het toch de moeite waard eens te proberen. In dit artikel 5 tips die het fietsen zonder daglicht aangenamer en vooral veiliger maken.

1. Kies de juiste lamp

De juiste verlichting is natuurlijk cruciaal als je ’s avonds in het donker wil gaan fietsen. Goed nieuws, op dit vlak is er de laatste 10 jaar enorm veel verbeterd. Geen slecht werkende halogeenlampen meer met matige NiMh-accu’s. Tegenwoordig zijn LED en Li-On de standaard, alhoewel de fanatieke avondfietsers ook graag kiezen voor een naafdynamo. De lichtopbrengst is gigantisch veel beter dan een paar jaar geleden. De wereld van de verlichting is een wereldje op zich, dat bol staat van de tegenstellingen en heilige huisjes. Een avondje Googlen is het zeker waard. Kort gezegd bestaan er twee kampen: AliExpress en A-merken. In de laatste categorie is Lezyne een aanrader. Bedenk vooraf goed wat het doel is van de lamp, alleen zichtbaarheid of wil je er ook mee door een donker bos rijden? Qua lichtopbrengst raad ik aan liever iets te veel dan te weinig te nemen, een sterkere lamp kun je immers altijd nog zachter zetten.

2. Richt je lamp omlaag

Het laatste wat je wil is je medeweggebruikers verblinden. Richt je lamp daarom omlaag en niet rechtuit. Heb je de beschikking over een auto, kan het geen kwaad dit zelf eens uit te testen op je eigen oprit.

3. Pak N-wegen en vermijd boerenlandweggetjes

Het spreekt vanzelf dat je een route kiest met zoveel mogelijk verlichte wegen. Persoonlijk ben ik tijdens een normale rit geen fan van het fietsen langs N-wegen. De fietspaden zijn er vaak druk en al die passende auto’s zijn niet bijzonder sfeerverhogend. Maar ’s avonds zijn dit juist de fijne routes: de fietspaden zijn uitgestorven, vaak verlicht en je profiteert ook van de verlichting van de autoweg. Boerenlandweggetjes, normaliter mijn favoriet, zijn dan weer minder geschikt om ’s avonds overheen te rijden. Ze zijn vaak onverlicht en lokale automobilisten rijden nogal eens te hard.

4. Houd rekening met een dalende temperatuur

Als je overdag gaat fietsen, dan blijft de temperatuur meestal redelijk constant of stijgt zelfs. ’s Avonds is dit vaak anders, dan daalt de temperatuur meestal. Houd daar rekening mee door je warmer aan te kleden of extra kleding mee te nemen.

5. Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers

’s Avonds fietsen is niet helemaal zonder risico. Stel het thuisfront op de hoogte van je plannen en route, zet live tracking aan, neem altijd een telefoon mee en zorg dat je een voldoende opgeladen accu hebt.


Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2020)