6 oplossingen voor lastige velg-band combinaties


maandag 30 september 2019 door Frank Jansen


Een buitenband op een velg leggen kan een uitdaging zijn. Niet iedere velg is immers precies even groot en dat geldt ook voor buitenbanden. Het gevolg is dat sommige combinaties extreem problematisch blijken, wat enorm veel frustratie kan opleveren, zeker voor mensen die niet zoveel kracht in hun handen en vingers hebben. Wat kun je doen om het tóch voor elkaar te krijgen? Cyclokalender zet 6 oplossingen op een rijtje. 


foto: Cyclingtips

1. Hulp inroepen

Met vier handen zet je meer kracht dan met twee. Vraag de buurman om je even te helpen. Bang om onderweg bij lek hetzelfde probleem te krijgen? Een band rekt op zodra ermee gefietst wordt dus daar hoef je niet bang voor te zijn. Dus zo lang je niet in de eerste kilometers lek rijdt, is er dus geen probleem.

2. De buitenband goed positioneren

Zorg ervoor dat de buitenband aan de tegenoverliggende kant goed in het midden van de velg ligt. Hier is de velg dieper, en daarvoor ontstaat er aan de andere kant meer ruimte. Dit is zeker bij moderne velgen die ook voor tubeless geschikt zijn zeer belangrijk.

3. Een bandenknecht

Dit simpele hulpmiddel van een paar euro is een lifesaver bij lastige combinaties. Gebruik liever geen bandenwipper, want daarmee prik je eenvoudig je binnenband lek. Het merk VAR maakt er eentje die ook zeer draagbaar is. Ideaal voor onderweg dus!

4. Zeepsop

Smeer de binnenkant van de buitenband in met zeepsop om de montage makkelijker te maken. Wees hier spaarzaam mee, want als je te veel gebruikt komt het zeepsop ook aan de buitenkant van de band en dan verlies je ook grip bij het omleggen.

5. Dunner velglint monteren

Voor wielen die een velglint nodig hebben, kan een oplossing zijn een dunner velglint te monteren. Veloplugs zijn dan de allerbeste optie, en besparen dan ook nog eens gewicht.

6. Koop een ander merk buitenband

Simpele oplossing voor een simpel probleem.... Sommige merken staan bekend als ruim (bijvoorbeeld Vredestein) en zijn dus bij uitstek geschikt voor grotere velgen...


Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2020)