7 lifehacks voor wielrenners


maandag 29 april 2019 door Frank Jansen


Lifehacks zijn handige trucjes die het leven makkelijker maken. In dit artikel verzamelden wij er 7 speciaal gericht op wielrenners.

1. Home made kettinghulp

Als je een ketting monteert kan het handig zijn zelf een klein stukje gereedschap te fabriceren waarmee je de ketting bij elkaar houdt terwijl jij de stift erin ponst of de snelschakel monteert. Zo'n hulpje maak je eenvoudig van een oude spaak of een stuk stroomdraad.

Foto: Mantel.com

2. Olijfolie als kettingsmeer

Je bent met vakantie en je bent je smeermiddel vergeten. Dan kun je natuurlijk lokaal iets kopen, maar wist je dat je voor nood ook prima wat olijfolie kunt gebruiken?

3. Corsagemagneet voor de cadanssensor

Rijd je met een cadanssensor die met een magneet werkt? Rijd dan eens langs de bloemist en pik een corsagemagneet op. Deze past precies aan de binnenkant van je pedaal. Ziet er net wat chiquer uit.


4. Bidon past niet onder de kraan? Gebruik je mond...

Na lang zoeken heb je dan eindelijk een toilet gevonden met een klein kraantje. Maar je bidon past nauwelijks onder het kraantje en als je 'm er onderuit haalt, loopt de helft eruit. Hiervoor een is prachtige 'low tech' oplossing: neem slokjes uit de kraan met je mond en spuug het water uit in je bidon. Klinkt een beetje vies maar werkt uitstekend.

5. Ventieldopje als adapter

Ventieldopjes hebben een slechte naam onder wielrenners - ze zouden overbodig zijn. Niets is minder waar! Er bestaan drie typen ventielen. 1. Schrader (auto's), 2. Presta (racefiets), 3. Dunlop (stadsfiets). De pomp bij een benzinestation kan alleen overweg met Schraderventielen. Goed nieuws, als je het dopje van je ventiel afknipt, fungeert het als adapter en kun je je band ermee opblazen. Zie dit YouTube-filmpje voor meer uitleg. 

6. Doktershandschoenen als lifesavers

Het is geen slecht idee om een setje doktershandschoenen in je zadeltasje te steken. Ze komen bijvoorbeeld van pas als je een onderweg een ketting moet repareren of vervangen. Maar ze zijn komen ook van pas als je onverwacht overvallen wordt door koud weer, wat vooral in de bergen nog wel eens kan gebeuren. 

7. Geldbiljet als noodoplossing voor een snee in je buitenband

Als er een snee in je buitenband komt is dat hoogst vervelend, want dan komt de binnenband er doorheen. Goede reden om cash geld mee te nemen, want een geldbiljet kan prima dienen als tijdelijke fix. Vouw het biljet op en steek het tussen de binnenkant van de buitenband en de binnenband en klaar is kees. 


Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2020)