Borrelpraat aflevering 5: slecht weer bestaat niet?


donderdag 15 november 2018 door Frank Jansen


Het is een gevleugelde uitspraak onder militairen maar ook onder fietsers: "slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding". Borrelpraat of werkelijkheid? Cyclokalender duikt erin. 

Laten deze uitspraak eens opknippen in twee delen. Te beginnen bij het eerste deel "slecht weer bestaat niet". Er is toch niks mooiers dan de elementen trotseren? Iedereen kent het geweldige gevoel na afloop als je een training in een zeikende regen hebt afgewerkt zoals gepland. De endorfine vliegt je om de oren. Het is zonder meer een feit dat je kunt fietsen is zeer uiteenlopende weersomstandigheden. Warm, koud, nat, droog. Windkracht 7 moet ook geen enkel probleem zijn. Maar dat betekent nog niet dat slecht weer niet bestaat. Bij sneeuw of ijzel is fietsen ronduit onverantwoord. En de combinatie regen én kou kan een absolute killer zijn. Overigens zullen wij cyclorijders ons door de klimaatverandering moeten instellen op (veel) meer extreem weer.


Slechte kleding?

Volgens het cliché zou er veel slechte kleding bestaan. De laatste 10-20 jaar is wielerkleding echter vele malen beter geworden. Sterker nog, zelfs budget wielerkleding van bijv. Aldi of Lidl is lang niet slecht meer. Als we het hebben over verbetering doelen we niet op de wildgroei aan hipstermerken, maar over de technische eigenschappen. In dit kader was de Gabba van Castelli een echte game changer. Inmiddels heeft ieder merk wel een "Gabba" in het assortiment. Maar ook de introductie van ultralichte kleding, beter ventilerende helmen en winterschoenen zijn innovaties die fietsers helpen in extreme weersomstandigheden. In zoverre zorgen innovaties er dus inderdaad voor dat het weer minder van invloed is op de het fietsplezier.  

Conclusie

Eigenlijk is het simpel. Slecht weer bestaat wel degelijk, sterker nog we zullen de komende jaren alleen maar vaker extreem weer zien door de klimaatverandering. Deels wordt dit gecompenseerd door veel betere wielerkleding. Maar kleding is maar kleding en kent zijn grenzen. Tegen ijzel en sneeuw helpt geen enkel stuk kleding. Bij windkracht 8 is fietsen ronduit gevaarlijk. Het cliché is dus deels borrelpraat. 


Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2020)