Borrelpraat aflevering 9: mogen CO2-patronen mee in het vliegtuig?


zaterdag 08 december 2018 door Frank JansenIedere fietser die wel eens zijn fiets heeft meegenomen per vliegtuig kent het verhaal: het meenemen van CO2-patronen zou verboden zijn. Dat wordt althans vaak gezegd en als je het Googlet staat het er inderdaad. Maar klopt het ook?

Luchthavens

Bagage wordt altijd gecontroleerd door personeel van de luchthaven. Luchthavens hebben op Europees of zelfs wereldwijd niveau afspraken over wat als bagage mee mag en wat niet. Op Schiphol.nl staan de regels voor handbage vrij duidelijk uitgelegd. 


bron: Schiphol.nl

Als je dit leest, zou een CO2-patroon geen enkel probleem moeten zijn. Rechtsonder wordt echt nog een aanvullende lijst genoemd. We nemen deze lijst, die overigens ook van toepassing is op ruimbagage, eens door. De inhoud van een CO2-patroon valt onder gas, dus het hele hoofdstuk over vloeistoffen kunnen we overslaan. Op die lijst staan wel "Luchtdruk- en CO2-geweren, zoals pistolen, hagelgeweren, geweren en BB guns" maar dat is natuurlijk iets anders dan een patroon.

Voor de zekerheid checken we nog even een andere luchthaven, namelijk Heathrow Airport. Op de site staat een duidelijke lijst met items die verboden zijn de handbagage. Gassen worden hier op genoemd, maar voor meer details wordt verwezen deze lijst op de site van CAA, het Britse adviesorgaan voor de luchtvaart. Op die bewuste lijst staan dingen als een gaspitten, vuurwerk en duikflessen. CO2-patronen zouden dus geen enkel probleem moeten zijn. Voor wat betreft de ruimbagage verwijst Heathrow naar deze lijst. Ook daar is een CO2-patroon niet mee in tegenspraak. Alleen brandbare gassen worden genoemd. 

Aanvullende regels

Naast luchthavens hanteren luchtvaartmaatschappijen zelf ook bagagenormen. De regels die de luchthavens hanteren wijzen ons hier ook op. We onderzoeken de regels van twee willekeurige luchtvaartmaatschappijen. Te beginnen bij KLM. Het bedrijf heeft de lijst van verboden voorwerpen netjes op de website staan. Daar staat onder het kopje "explosieven en ontvlambare stoffen" inderdaad "gas en gasflessen, zoals butaan, propaan, acetyleen, zuurstof in grote hoeveelheden". Maar aangezien een CO2-patroon slechts een hele kleine hoeveelheid niet-brandbaar gas bevat, gaat ook dit niet op. Ook valt het niet onder de noemer "chemisch of toxisch". 

We kijken eens bij RyanAir. De lijst lijkt sterk op die van KLM. We vinden niks dat het meenemen van CO2 in de ruim- of handbage in de weg zou moeten staan. 

Waar komt het dan vandaan?

Tot op dit moment lijkt er dus geen vuiltje aan de lucht. Tot we kijken onder de special bagagevoorschriften die gelden voor het meenemen van een fiets. Bij KLM en RyanAir staat hier niks vermeld over CO2-patronen. Maar bij Transavia (nota bene een dochter dan KLM) wel.

bron: Transavia.com

Als je dit letterlijk leest dan zijn CO2-patronen nog steeds geen probleem. Alleen pompen die werken op CO2-patronen. Net alsof een luchthavenmedewerker het verschil überhaupt zou kunnen zien tussen een mechanische pomp en eentje die op patronen werkt.

Mijn eigen ervaring

Ik heb nu 6x gevlogen met CO2-patronen in mijn fietskoffer, iedere keer zonder problemen. Ook het laten leeglopen van de banden (wat sommige maatschappijen vragen) heb ik nooit gedaan. N=4, uiteraard, dit verhaal ;)

Conclusie

Het meenemen van CO2-patronen is doorgaans geen enkel probleem. Om discussie te voorkomen kun je dit het beste in je ruimbagage doen, alhoewel het technisch gezien ook in je handbagage geen enkel probleem zou mogen zijn. Verder is het belangrijk om alleen patronen mee te nemen waar duidelijk op staat dat het een CO2-patroon is. Wil je toch op safe spelen? Neem dan een ouderwetse pomp mee. Check ook altijd de site van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt.


Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2020)