COVID-19: in welke landen mag je nog buiten fietsen?


dinsdag 17 maart 2020 door Frank Jansen


Het hoge woord is eruit: premier Rutte liet gisteren weten dat Nederland voorlopig niet helemaal op slot gaat. Buiten fietsen blijft voorlopig mogelijk, al wordt aangeraden zoveel mogelijk alleen te fietsen. Gisteren bereikten ons berichten dat het druk was op de fietspaden. Hoe zit het in andere landen?


België

Ook in België heeft men onder zware publicitaire druk gekozen voor een lockdown, al is die niet zo heftig als in Spanje. Vanaf 18-3 gaan de regels in. Volgens Het Laatste Nieuws is een een "frisse neus halen" nog geen probleem. Dit mag maximaal met twee mensen. Thuis werken wordt verplicht tenzij het echt niet anders kan. Indien dit het geval is is woonwerkverkeer per fiets nog toegestaan.

Duitsland

Onze oosterburen hebben strenge maatregelen genomen om het virus een halt toe te roepen. De meeste winkels en scholen zijn dicht en Duitsers mogen niet meer op vakantie. Er zijn grenscontroles en toeristen worden geweerd. Toch is buiten fietsen voorlopig nog geen probleem.

Frankrijk

Vanaf 17-3 12:00 's middags gaat het land op slot. Alleen met een speciaal formulier mogen de Fransen nog naar buiten. Fietsen kan nog altijd, want fysieke inspanningen dichtbij huis staan op de lijst van uitzonderingen. Aanvankelijk werd dit door fietsers uitgelegd alsof je gewoon nog mocht trainen, maar dat bleek te vroeg gejuicht. In de praktijk mag je niet meer buiten trainen. Een boodschapje doen dichtbij huis mag nog wel. Of woon-werkverkeer per fiets blijft toegestaan is onduidelijk.

Spanje

In navolging op Italië is Spanje volledig op slot gegaan. De noodtoestand is uitgeroepen. Wie buiten gaat wielrennen riskeert een boete van 3000 euro. Dat geldt zelfs voor professionals. Echter, naar je werk fietsen lijkt nog wel toegestaan, aldus Spanjevandaag.com.

Italië

De situatie in Italië lijkt sterk op die in Spanje. Het uitgevaardigde decreet verbiedt recreatief fietsen en wandelen, tenzij je een hond hebt. Fietsen naar het werk is wel toegestaan.

Verenigd Koninkrijk

Van alle West-Europese landen is de situatie in het VK momenteel het meest vrij. Scholen en horeca zijn gewoon nog open. Zelfs veel sportwedstrijden zijn de afgelopen dagen gewoon doorgegaan. Premier Johnson kiest nog nadrukkelijker dan NL voor de groepsimmuniteit. Buiten fietsen is geen probleem.Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2020)