De Cyclokalender-index. Hoe zwaar is jouw uitdaging?


vrijdag 03 januari 2020 door Herman Nekkers"De cyclo die ik ga rijden is zwaarder dan de Marmotte." "O ja, hoe weet je dat?" "Dat staat op de cyclo-index van Cyclokalender." 

Jawel, de trouwe bezoekers weten het inmiddels, Cyclokalender heeft drie vergelijkingsindexen:

- Cyclo-index

- Toertocht-index

- Etappekoers-index

De enige echte vergelijking die er toe doet van jouw cyclosportieve uitdaging. Hoe zijn deze tot stand gekomen? De exacte formule is gebaseerd op drie elementen: afstand, hoogtemeters en aantal hoogtemeters/kilometer. Zaken als de toestand van het wegdek, verhard/onverhard of extreem steile hellingen zijn niet meegenomen. Gewoonweg omdat dit niet van elke tocht bekend is. Het zou een vergelijking onmogelijk maken.

Voor de cyclo's nemen we de Marmotte Alps als referentie. Deze stellen we op 100. Alle tochten met een index boven de 100 zijn dus zwaarder. Voor de toertochten is Liege-Bastogne-Liege Challenge de referentie en voor de etappekoersen de Tour Transalp. Alleen de langste afstanden zijn opgenomen in de indexen.

De lijsten worden jaarlijks op 1 januari gecreëerd en direct bijgewerkt zodra er een verandering plaatsvindt. De cyclo-index wordt nog steeds aangevoerd door de Tour du Mont Blanc (338km/8450hm). Opvallende stijger dit jaar is onze partner Tour des Stations. De ultrafondo (240km/8200hm) is gestegen van de vijfde plek naar plaats 3. Eerder schreven we al dat cyclo's de laatste jaren steeds extremer worden. Dit wordt bevestigd door de Marmotte. Deze vinden we pas terug op de 19e plek. 


Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2020)