De hoogste beklimmingen van Europa #20 - Col du Granon


zaterdag 18 april 2020 door Herman Nekkers


Ook in deze tijd is het belangrijk om doelen te blijven stellen. Noem een beter tijdverdrijf dan het afvinken van de mooiste cols? Cyclokalender stelt je daarom voor aan de 20 hoogste beklimmingen van Europa. Twee keer per week een nieuwe klim, wat wil je nog meer? Keep smiling and never forget dreaming.

Col du Granon

De hoogste beklimmingen van Europa

Hoe hebben we de lijst samengesteld? Het is een opsomming van de hoogste beklimmingen van Europa, gesorteerd van laag naar hoog. We beperken ons tot de geasfalteerde wegen. Daarom vind je b.v. typische mtb-wegen als de Col de Parpaillon en de Colle di Sommeiller niet terug in ons overzicht. Sommige keuzes zijn discutabel, maar we leggen het altijd uit. De hoogtes van bepaalde beklimmingen zijn niet altijd eenduidig. Om discussie te vermijden gaan we uit van de hoogte die op het bordje vermeld staat. Hoewel we ons bewust zijn dat ook dit voer voor discussie kan geven. Maar er is uiteindelijk een mooie lijst ontstaan. Laat je inspireren en droom van mooie dingen.

Col du Granon

Land: Frankrijk
Hoogte: 2413 meter


Over de Tourhistorie kunnen we kort zijn. Deze beperkt zich tot het jaar 1986 toen Eduardo Chozas hier als eerste boven kwam. 

De klim is er echt een voor de liefhebbers. Elke kilometer staat er een bordje met het percentage dat je kunt verwachten, zoals het hoort. De naam col is echter bedrieglijk, want de andere kant is een kiezelpad waar je hooguit met een mtb kunt rijden. Bovendien loopt deze weg door een militair terrein en is daarom verboden voor personenvervoer.

Als je vanaf Briancon richting de Col du Lautaret rijdt kun je in Saint-Chaffrey rechtsaf slaan richting de Col du Granon. De totale afstand bedraagt 13 kilometer. Het eerste stuk stelt niks voor, maar de laatste 10,5 kilometer kennen een bruut gemiddelde van 9,3%. Nee, de Granon is niet voor de poes. Maar het is echt heerlijk fietsen, want het minuscule landweggetje is totaal ongeschikt voor druk verkeer. Veel auto's zul je daarom niet aantreffen. Wat wil je nog meer? Het landschap is dor en ruig, maar wie achterom kijkt heeft een geweldige blik op de besneeuwde toppen van het Écrinsmassief. Na het Mont Blancmassief het hoogste van Frankrijk.

Bijna bovengekomen zie je de militaire gebouwen liggen. De col zelf bestaat uit een parkeerplaats waar je hooguit wat auto's van wandelaars zult aantreffen. In de afdaling is het uitzicht adembenemend en kun je heerlijk genieten van de hoge bergtoppen. Maar blijf goed opletten, want het smalle weggetje leent zich niet voor een snelle afdaling. Zijn er cols met een mooier uitzicht? Absoluut. Zijn er cols met een mooiere omgeving? Zeker. Maar de Granon biedt een unieke fietsbeleving door zijn rust en stevige percentages. Hier gaat niemand spijt van krijgen.

Cyclo

Geen

Profiel

Col du Granon - Frankrijk

Route

Col du Granon - Frankrijk

Klik op de afbeelding om de route te downloaden.

Foto's

Col du Granon

Col du Granon - Frankrijk

Col du Granon

Col du Granon - Frankrijk


Foto's: Wikimedia Commons. Profiel: Cyclingcols.Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2020)