De (on)bekende kim: Alto de los Corrales (820 m)


woensdag 09 januari 2019 door Frank Jansen


Cyclokalender zal regelmatig aandacht besteden aan een onbekende of in ieder geval minder bekende col. Wil je eens wat anders rijden dan de Stelvio, Mont Ventoux of de Redoute? Dan geven we je hierbij inspiratie voor nieuwe avonturen en ontdekkingen.

De Pico de las Nieves, de Passo Tauro, Soria en de Mont Leon. Iedereen die wel eens op Gran Canaria heeft gefietst zal deze beklimmingen kennen. Veel minder bekend is de Alto de los Corrales, ofwel de GC-604. Toch is deze klim absoluut de moeite waard eens te doen.

Het verhaal erachter is tamelijk typisch. De overheid besloot de weg zo’n 10 jaar geleden volledig te asfalteren. Daardoor zou Maspalomas een directe verbinding krijgen met het stuwmeer Presa de Chira, dat op zijn beurt met een verharde weg verbonden is met Ayacata. Maar zoals het soms gaat op een eiland, een nieuw eilandbestuur zag geen economische meerwaarde in de het asfalteren van de verbinding en besloot de stekker eruit te trekken. Daarom zijn alleen de eerste 17 km geasfalteerd. Wie helemaal tot het stuwmeer wil fietsen, zal de MTB moeten pakken. Toch is het verharde deel van de klim ook op de racefiets de moeite waard.

Je fietst Maspalomas uit via de wijk El Tablero. Na het gehucht El Salobre kom je in een oase van rust. Moederziel alleen fiets je het ruige landschap in. De klim zelf is zeer onregelmatig. Stukken van boven de 15% worden afgewisseld met makkelijkere stroken en zelfs enkele korte afdalingen. Je hebt geen moment rust. Het wegdek is op het moment van schrijven zeer goed. Aan je linker kant zie je al snel de golfbaan Salobre opdoemen. Maar het mooiste uitzicht krijg je pas na 16 km klimmen. Je kijkt nu uit op het Tauro-massief en kunt het dorp Soria en de klim daarnaartoe perfect zien liggen. Vanaf dit punt is het nog een kilometer doorbijten tot het einde van de weg. Hier keer je om en dan is het tijd voor het leukste stuk, de afdaling.

foto: Frank Jansen

De weg is extreem rustig en je hebt doorgaans een goed zicht op wat er komt dus dat betekent dat je als een komeet omlaag kunt rijden. Eenmaal terug in Maspalomas heb je iets meer dan 30 km en ruim 1000 hm op de klok staan. De Alto de los Corrales wil je absoluut gedaan hebben.

Voor de liefhebbers nog de GPS file.


Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2020)