Doping in het gran fondo-peloton


vrijdag 15 maart 2019 door Sjoerd Swinkels


Sport en doping zijn al decennialang onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat geldt zeker voor het wielrennen. Onlangs zijn er met Denifl en Preidler weer twee renners aan de lange lijst van zondaars toegevoegd. En de afgelopen jaren is er natuurlijk erg veel 'shit' naar buiten gekomen. Dat het er bij de profs zo aan toe ging/gaat weten we inmiddels wel. Maar hoe zit het met onze cyclosportieven? Strijden wij ook een oneerlijke strijd tegen enkele volgespoten wannabe-profs? Heel veel is er niet over bekend. Daarom zijn we eens op onderzoek uitgegaan. 

CIRC rapport: amateurpeloton geïnfecteerd door doping

In de nasleep van de hele Armstrong-affaire kwam in 2015 het CIRC rapport uit. Een rapport van een onafhankelijke commissie dat een boekje open deed over dopinggebruik in het peloton en corruptie bij de UCI. Het halve profpeloton is ondervraagd, maar er is ook breder gekeken naar dopinggebruik in het algemeen. Toch wel een schokkende conclusie van de onderzoekers is dat ook het amateurwielrennen 'geïnfecteerd' is met dopinggebruik. Dit komt doordat:

 • De kennis over het gebruik van doping is algemeen beschikbaar. Op internet zijn zelfs instructievideo's te vinden. 
 • Op internet heb je binnen een mum van tijd een leverancier gevonden. En het dark web levert alles. Daarnaast zijn ook de fitnesscentra vaak een eenvoudige bron om aan je dope te komen. 
 • Ampullen testosteron kosten 3 tot 5 euro. Een EPO kuur van 4 weken zo'n 500 euro. Kortom, het is best betaalbaar voor iemand met een centje extra op de rekening. 
 • Bovenop de toegenomen beschikbaarheid speelt het gebrek aan controle een belangrijke rol. Er is simpelweg geen budget om op amateurniveau structureel te testen. 

Het resultaat is, volgens het onderzoek, dat 'middelbare zakenmannen' op EPO naar de winst rijden. Ze trainen zich bovendien suf en gaan daardoor (bijna) zo hard als de profs. In het rapport staat letterlijk dat profrenners aangaven niet langer voor de fun aan gran fondo's mee te doen omdat deze door de doping veel te competitief zijn geworden. 

Dopingcontroles

Op basis van het CIRC rapport mogen we aannemen dat ook in de cyclo's doping een probleem is. Eén van de punten die wordt aangekaart is dat er bijna niet gecontroleerd wordt. Dat is dan ook behoorlijk duur. Een urinetest kost circa 500 euro, een bloedtest gaat al richting de 1.000 euro. Voor organisaties van kleine cyclo's is dat eigenlijk niet te doen. En áls er dan wel gecontroleerd wordt is het relatief vaak 'raak'. In Engeland werden in 2016 bij 44 testen 3 'hobby-renners' gepakt (o.a. op EPO). En in 2011 besloten de 5 grootste gran fondo's van Italië het podium te controleren. Van de 12 testen bij de Dolomietenmarathon waren er 3 positief. De GF New York voert sinds 2012 controles uit. De Mexicaan Plowells was in 2017 al de 5e met een positieve test (EPO).

Wat opvalt is dat de lijst van dopers wordt aangevoerd door Italianen en, in iets mindere mate, Oostenrijkers. Dit komt waarschijnlijk doordat er in die landen meer controles worden uitgevoerd.

Nog een signaal dus dat het ook 'bij ons' behoorlijk mis is. Geld en status speelt, zoals zo vaak, een belangrijke rol. In Italië krijgt het cyclopeloton veel aandacht en is er best wel wat (prijzen)geld te verdienen. Ook de prijzenpot van de GF New York is de moeite waard. Het is triest, maar hierdoor zijn er genoeg die de verleiding niet kunnen weerstaan. Bedenk daarbij dat dopinghandelaren aan een handjevol profs een aardig bedrag verdienen, maar dat doping voor de veel grote groep amateurs (niet alleen wielrennen) een miljardenbusiness is. 


De zondaars uit het cyclopeloton

Er is doping, er zijn controles. Wie zijn er dan gepakt de afgelopen 10 jaar? Als je goed zoekt is het nog best een lijst. De twee bekendste uit het gran fondowereldje zijn Roberto Cunico en Emanuel Nösig. In 2014 de nummers 1 en 2 van de Öztaler Radmarathon. 

Emanuel Nösig is overigens een verhaal apart. Na een auto-ongeluk zat hij op zijn 18e een jaar in een rolstoel. Enkele jaren later, inmiddels 130 kg, besloot hij het roer om te gooien en begon met fietsen. Naast die 2e plek in de ORM van 2014 heeft hij o.a. de Tour de Kärnten en de Dolomietenrundfaht gewonnen. Bij deze laatste cyclo werd oud-prof (en dopinggebruiker) Gerrit Glomser 2e. De resultaten van Nösig zijn des te opvallender omdat hij nog altijd 80 kg woog. Over Nösig werd dan ook wel gezegd dat hij voor de helft uit spieren en voor de andere helft uit pure wilskracht bestond. In 2014 bleek dat hij ook nog wat anders in zijn lichaam had zitten. Testosteron en anabolen. 

Roberto Cunico is een andere cyclovedette die is gepakt. Hij werd in 2015 bij de GF Sestriere-Marmotte betrapt op EPO. Samen met zijn schoonbroer Enrico Zen zette hij menig cyclo naar zijn hand. Winnaar van de ORM, Sportful Dolomiti, Engadin Radmarathon en meerdere keer podium in de Dolomietenmarathon. De schorsing van Cunico loopt dit jaar af. 

Na wat speurwerk heb ik een overzicht gemaakt van positieve test (zie onderaan het artikel). Hier staan 20 renners op die de afgelopen 10 jaar zijn gepakt. De lijst is waarschijnlijk niet compleet, maar het is wat er zoal te vinden is op het internet. Wat opvalt is dat de lijst van dopers wordt aangevoerd door Italianen en, in iets mindere mate, Oostenrijkers. Dit komt waarschijnlijk doordat er in die landen meer controles worden uitgevoerd. Er worden daar natuurlijk ook meer cyclo's georganiseerd dan bijvoorbeeld in Nederland en België. Een ander belangrijk cycloland is Frankrijk. Hier is echter niets over te vinden. Hetzelfde geldt voor Spanje. Ander opvallend detail is dat de Italianen een duidelijke voorkeur hebben voor EPO (of variant Cera) terwijl de Oostenrijkers meer van de anabolen/testosteron zijn. Aardig detail is de naam van Günther Baringer op de lijst. Hij werd in 2014 voor 2 jaar geschorst. Tijdens afgelopen Tour de Kärnten werd ik 32e in het AK. 48 seconde voor mij eindigde, jawel, Günther Baringer (30e)... 

Mechanische doping

Tot slot kunnen we niet om het fenomeen 'mechanische doping' heen. Het zijn vaak geruchten over wielen en cranks zie op onverklaarbare wijze door blijven draaien of een renner die via zijn speciale shifter de motor aan zou zetten. De Belgische veldrijdster Femke van den Driessche had de twijfelachtige eer om als eerste tegen de lamp te lopen. Maar ook tijdens een Franse amateurwedstrijd in 2017 was het raak. Op zijn 43e boekte Cyril Fontaine een spectaculaire progressie. Hij kon ineens met de beste mee bergop. Dit riep vraagtekens op en na een tip werd de reden duidelijk. Tijdens een wedstrijd daarna, waarin hij met Mathys Fédrigo (de zoon van) in de aanval reed, viel het Cyril op dat hij aandachtig in de gaten werd gehouden door de race-officials. Na een lekke band wilde hij de koers snel verlaten, maar werd hij geconfronteerd door oud-prof Christophe Bassons. Een bekentenis volgde en er werd een 250 watt motortje in de zitbuis gevonden. Fontaine is voor 5 jaar geschorst.

Overzicht positieve dopingtests afgelopen 10 jaar in het gran fondo/amateur circuit:

 • Alessia Ricciardi (ITA) – EPO – GR Tre Valle Varesine
 • Bruno Chiocca (ITA) – Cera – GF Campagnolo
 • Emiliano Beletta (ITA) - Cera – GF Campagnolo
 • Paolo Tedone (ITA) – Stanzozol - Ciclocross del Salento
 • Daniele Geraci (ITA) – Oxilofrin – Giro delle Circonvallazioni
 • Igor Kopse (SLV) – wijgeren van controle ‘King of the Lake, Attersee’
 • Oscar Tovar (COL) – Testosteron, GF New York
 • Yamile Lugo (COL) – Testosteron, GF New York
 • Roberto Cunico (ITA) – EPO – GF Sestriere – Marmotte
 • Emanuel Nosig (AUT) – Anabolen – Oostenrijkse Bergmeistershaft
 • Michael Schwarzaugl  (AUT) – Testosteron – Oostenrijkse Strasenmeisterschaft
 • Gunther Baringer (AUT) – Tenside - Oostenrijkse Strasenmeisterschaft
 • David Anthony (USA) – EPO – GF New York
 • Manuel Serrano Plowells (MEX) – EPO – GF New York
 • Gabriele Guarini (ITA) – EPO – GF  New York
 • Emanuele Negrini (ITA) – Triamcinilone – GF Sportful
 • Michele Maccanti (ITA) – EPO – Tijdrit in Italie, dat jaar (2010) winnaar van Dolomietenmarathon
 • Marco Madrigali (ITA) – EPO – Dolomietenmarathon
 • Andrea Beconcini (ITA) - EPO – Dolomietenmarathon
 • Cyril Fontaine (FRA) – Mechanische doping – amateur cat. 3 race

Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2020)