Een berg in Drenthe


zaterdag 20 oktober 2018 door Erik Overbeek


Tot vandaag waren er een paar gelegenheden waarbij er op of over de VAM-berg gereden mocht worden. Onder andere de Ronde van Drenthe en de Green Mountain Tour hadden dit privilege. Maar sinds vandaag is de VAM-berg bij het dorpje Drijber in Drenthe dagelijks voor fietsers geopend. Er is een heel fietstracé aangelegd, bestaande uit drie klimmen en een afdaling. De oude bekende klim en twee nieuwe klimmen met zeer strak asfalt. De klim in het noordoosten heeft vlak voor het einde nog een splitsing waarbij de linker afslag overgaat in een keienklim van een kleine 200 meter. Steentjes zijn her en der nog wat scherp. Zo stond ondergetekende halverwege met een platte achterband, toch een primeur.


Ok, weliswaar een vuilnisberg maar je kan er omhoog en dan sta je wel mooi 4800 cm boven de heidevelden

Het zijn klimmen met stukken van 8 tot 14%. Het oude fietspad zou zelfs ergens een stukje 20% bevatten. Van alle kanten is het erg onregelmatig en gaat het ongeveer 500 meter lang omhoog. Hiermee geeft het de noorderlingen de mogelijkheid wat hoogtemeters in de buurt te maken. "Een mooi trainingsbultie", was vandaag al te horen. Hiervan maakte ik twee filmpjes die ik op mijn Facebookpagina heb gepost. Klik hier en hier om ze te bekijken.

Er is gekozen om één fietspad als afdaling te bestempelen, wat op zich wel zo veilig lijkt als het drukker is. Hier staat onder ook een bord 'verboden in te rijden'. Deze staan boven ook bij de drie fietspaden waar je omhoog komt. Het is de bedoeling dat er ook een mountainbikeparcours aangelegd wordt, deze is nog niet gerealiseerd.

Op de top prijkt het bordje Cul du VAM, waarmee de ambities duidelijk zijn aangegeven. Deze berg is geen natuurlijke bult, maar aangelegd door de Vuil Afvoer Maatschappij. Hiermee lijkt de droom van Thijs Zonneveld om een berg aan te leggen in Nederland toch een beetje uitgekomen te zijn.


Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2020)