Getest: Dasty ontvetter (Wibra)


zaterdag 23 maart 2019 door Frank Jansen


De ontvetter Dasty is al een tijdje een "geheimtip" onder wielrenners. Dit bij de Wibra verkrijgbare product, dat slechts enkele euro's kost, kent al jaren een trouwe schare fans. Hoogste tijd om het zelf eens te proberen. Mijn draaiende delen waren na een winter op de weg wel toe aan poetsbeurtje. Tot dusver gebruikte ik daarvoor meestal diesel of lampenolie, maar da's natuurlijk niet zo fijn voor milieu. Dasty komt in een fles van 1 liter die je bij de lokale Wibra koopt voor precies € 1.99. Dat lijkt op het eerste gezicht dus duurder dan een liter diesel, waar je op het moment van schrijven ongeveer €1,40 voor betaalt. Maar nu komt het beste nieuws: Dasty is dermate sterk dat je het 1:1 kunt verdunnen met water. Daarmee komt de prijs op dus op 1 euro per liter. Heel schappelijk dus.


Het ontvetten zelf gaat volgens het geijkte recept. Men neme een oude plastic verpakking, bijvoorbeeld een roomijsbak of een bak van de Chinees. Voor een ketting kun je ook heel goed een oude bidon nemen, dan kun je lekker schudden. Je doet er een laag Dasty in, voegt dezelfde hoeveelheid water toe en legt alle te ontvetten onderdelen erin. In mijn geval waren dat een cassette en een ketting. Laat dit een tijdje staan en poets de onderdelen stuk voor stuk schoon met oude afwasborstel of tandenborstel en vervolgens met poetslap.


Ik was zeer content met het resultaat. De foto's spreken voor zich. Het ontvet naar mijn mening beter dan diesel en werkt sneller. Het is ook nog eens véél goedkoper dan soortgelijke producten van de bekende namen. Zo kost Morgan Blue ontvetter €10,95 voor een liter en Muc-off ontvetter liefst €21,95 voor 750 ml (prijzen: Mantel.com). 

Dasty ruikt ook nog eens fijn en je hoeft je niet schuldig te voelen als je de boel door de gootsteen spoelt. Aanrader dus!


Alle foto's zijn gemaakt door Frank Jansen
Poll: Welke ontvetter gebruik jij?Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2020)