Giro eert oudste Italiaanse granfondo


donderdag 15 oktober 2020 door Herman Nekkers


Dat granfondo's in Italië niet zomaar een verschijnsel zijn blijkt wel uit de Giro-etappe van vandaag (15 oktober 2020). Deze gaat van Cesenatico naar Cesenatico en is een eerbetoon aan de oudste Italiaanse granfondo: de Nove Colli. De etappe is een vrijwel exacte kopie van dit mega-evenement dat dit jaar zijn 50e editie zou beleven, maar helaas werd afgelast.

Nove Colli

Foto: Sportograf

De historie van de Nove Colli

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van het actuele cyclonieuws

* verplicht


De eerste editie van de Nove Colli dateert al van 20 mei 1971. Toen begonnen 17 deelnemers aan een nieuw avontuur dat zou uitgroeien tot een mega-evenement. In 1996 was het aantal deelnemers al gegroeid tot meer dan 10.000, een record voor die tijd. In 2010 werd het aantal toegestane deelnemers verhoogd naar 12.000. Vijf jaar later vestigde de organisatie een nieuw record toen de toegangsbewijzen in slechts 4 minuten (!) waren uitverkocht. De 50e editie stond gepland voor 2020, maar vanwege corona is die feestelijkheid nog even uitgesteld.

Granfondoparcoursen in de Giro

Een Giro-etappe over een granfondoparcours is geen nieuw verschijnsel de laatste jaren. In 2016 was er etappe va Farra d'Alpago naar Corvara ter ere van de 30e editie van de Maratona dles Dolomites. Vorig jaar, toen de Sportful Dolomiti Race voor de 25e keer georganiseerd werd, werd er een Giro-etappe gepland van Feltre naar Passo Croce d'Aune/Monte Avena. Een kopie van het granfondoparcours.

Volgens geruchten krijgen de renners in de Giro van 2021 een etappe voorgeschoteld over de route van granfondo La Fausto Coppi, inclusief de loodzare Colle delle Fauniera.

Foto Giro d'Italia: het parcours van de 12e etappeGerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2020)