Haute Route Ventoux stilgelegd wegens extreem weer


vrijdag 02 oktober 2020 door Frank Jansen


Cyclokalender is te gast bij de Haute Route Ventoux. Een evenement dat we eerder al typeerden als de Ferrari onder de fietsevenementen. En dat bleek bij aankomst op donderdag ook meteen. 


Next level

Een mooi finishdorp, een volledig coronaproof inschrijving, prachtige rugzak, een goedgevulde goodiebag, en een fraai shirt van Lecol.cc waren nog maar het begin. ‘s Avonds volgde de pastaparty, dat een compleet 3 gangen diner met wijn bleek te zijn. Daarna volgde de riders briefing, waarin alle ins en outs werden uitgelegd. Veel aandacht was er voor het weer, want duidelijk was dat het zou gaan regenen. Maar niemand had voorzien hoe extreem het zou uitpakken.


De race

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en aanbiedingen van Haute Route

* verplicht


Om 8:00 verzamelen de deelnemers zich in Bédoin. De sfeer is gemoedelijk, het is nog droog en niet koud al ziet het er dreigend uit. Meteen al is duidelijk dat we vandaag niet naar de top van de Mt Ventoux zullen rijden, de finishlijn zal bij Chalet Reynard worden getrokken. De kledingkeuze is lastig bij dit weer, de meeste renners rijden met waterdichte overschoenen en uiteraard is de regenjas mee. Extra kleding voor de afdaling kan je in je rugzak achterlaten bij de start - super geregeld.

Na het startschot gaat het meteen hard op de Col de la Madaleine. Niet te verwarren met de Alpenreus, dit is een naamgenoot van een slechts een paar kilometer. Daarna volgen de Col de la Suzette en de Col de la Chaine. Herman heeft het tempo er lekker in zitten, ik zelf begin wat voorzichtiger. De stop slaan we over. Het weerbericht klopt op de minuut: om 9:00 begint het zachtjes te regenen.

We zoeken in Malaucène een groepje op waarmee we vrij simpel naar de Col de Fontaube rijden. Steeds rijden meerdere motors en koersauto’s rond ons, en we worden aan de lopende band gefilmd en gefotografeerd. Dit is wel heel gaaf.

Het weer verslechtert

Het eerste deel van de Fontaube loopt prima, al is de harde en vlagerige wind steeds nadrukkelijker aanwezig. Het begint nu ook harder te regenen. Onze groep valt uit elkaar, ik stop even om m’n regenjasje aan te doen. Bovenop bij de stop vinden Herman en ik elkaar weer. Het regent nu volle bak en de wind bereikt inmiddels stormsnelheden van boven de 100 km/uur. In de afdaling van de Col des Aires wordt echt tricky: overal liggen takken op de weg en we worden herhaaldelijk bijna van onze fiets geblazen. Met samengeknepen billen dalen we af. Daarna moeten een km of 5 met wind tegen naar Montbrun, waar de splitsing is met de korte afstand. We houden er rekening mee dat we verplicht de korte route moeten doen, maar dat blijkt niet het geval.


Dus zit er niks anders op dan het tweeluik Col de Macuègne - Col de l’Homme Mort te betwisten. De beklimming draait uit op een tamelijk episch gevecht tegen de elementen. Slagregens en windstoten maken dit welhaast onmogelijk om überhaupt te blijven fietsen. De hele weg is veranderd in een rivier. De ene na de andere renner uit ons groepje moet eraf. Herman en ik zijn beide polderjongens, dus van een beetje wind schrikken we niet. Maar dit? Dit is wel heel extreem.

Rain stops play

“Is dit nog wel verantwoord?”, zeg ik tegen Herman. Als we de Col de Macuègne gepasseerd zijn, begint het ook nog te onweren. Het is nog een km of 5 tot de top van de l’Homme Mort, waar weer een stop zal zijn. De temperatuur neemt verder af. “Het is alleen nog maar overleven”, zegt Herman. Op dit moment heb ik voor mezelf al besloten dat ik de afdaling van de Ventoux niet zal gaan rijden. Maar dat blijkt ook niet nodig, want op de top trekt de organisatie (volledig terecht) de stekker eruit. De koers wordt stilgelegd en iedereen moet schuilen in busjes en auto’s, in afwachting van een touringcar, die een uurtje later arriveert.

De totaal verkleumde renners worden weer veilig in Bédoin afgeleverd en voor het vervoer van de fietsen wordt ook gezorgd. Wederom super geregeld.

Dit was de meest epische, extreme rit die ik ooit heb gereden. Zelden heb ik zoveel natuurgeweld gezien. Ontzettend jammer natuurlijk van het weer, maar niks dan lof voor de organisatie voor de goede zorgen voor de renners en het nemen van de beslissing om de koers af te breken. Ook hier liet Haute Route zien waarom ze bekend staan als één van de beste organisatoren: het crisisplan lag al klaar en aan alles was gedacht. Zelfs warmtedekens werden uitgedeeld in de bus.

Morgen nieuwe ronde, nieuwe kansen. Het weer lijkt dan iets beter te worden.


Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2020)