Is jouw fiets klaar voor de herfst?


woensdag 03 oktober 2018 door Frank JansenAlhoewel de bomen nog behoorlijk groen zijn dankzij de warme zomer, rammelt de herfst nu echt aan de poort. Het geluid van krakende eikeltjes onder je banden konden we de afgelopen weken al veelvuldig horen, de komende weken zullen in het teken staan van fietspaden vol met bladeren. Uiteraard is dat geen reden de fiets aan de wilgen te hangen, in tegendeel! Ondanks de vaak harde wind is de herfst gewoon een prima periode om te fietsen. Natuurlijk regent het vaker dan in de andere seizoen, maar het is vaak nog niet al te koud en heerlijk rustig op de fietspaden. Het materiaal heeft wel iets meer te lijden. Hoe zorg je ervoor dat je fiets er klaar voor is?

1. Maak je fiets echt goed schoon

De herfst begin je het liefst met een schone lei. Dus je poetst je fiets van top tot teen. Haal het crankstel eraf en zorg dat alles in deze regio proper is. Vergeet niet ook je snelspanners goed te reinigen. Die veroorzaken namelijk snel kraakgeluiden. De veertjes (die je overigens niet hoeft te monteren) reinig je met perslucht (heb je geen compressor, de Action verkoopt perslucht in spuitbussen). 

2. Service het balhoofd

Vooral het onderste balhoofdlager krijgt in de herfst nogal wat spatwater te verduren. Het is verstandig het balhoofd even compleet te demonteren en (indien nodig) intern opnieuw in te vetten. Het belangrijkste is echter het onderste balhoofdlager van de buitenkant goed in het vet te zetten om water weg te houden. Hiervoor gebruik je idealiter marine grease, maar gewoon lagervet werkt ook prima.

3. Demonteer en monteer je zadelpen

Dit is één van die klusjes die veel fietsers vaak uitstellen, soms met rampzalige gevolgen. Maak je zadelpen los, maak 'm schoon en monteer 'm weer. Dit zorgt ervoor dat ie niet vast gaat zitten. 

4. Monteer je trainingwielen   

Dit is ook het moment om de goedkope aluminium trainingswielen weer te steken. Misschien mentaal lastig, maar des te mooier is om straks als het voorjaar begint je show pony's weer van stal te halen! Uiteraard horen bij wielen ook de banden. Controleer de banden. Zijn ze versleten, maar kunnen ze nog even mee? Wissel dan voor en achter om. Beste rubber altijd achter! Een maatje breder gaan kan natuurlijk geen kwaad in de herfst en winter.

5. Controleer bouten

Het is een goed idee de meest cruciale bouten nog even na te lopen. Denk aan de bout die het zadel op z'n plek houdt, de boutjes van de bidonhouders en eventueel de zadelpen. Het laatste dat je wil is met iets kouder weer pech krijgen.


Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2020)