KNWU Fondo trainingsapp werkt samen met Cyclokalender


zaterdag 16 mei 2020 door Frank Jansen


Trainen met een schema. Bijna iedere hardloper die traint voor een marathon doet het, vraag 100 wielrenners en je krijgt slechts een aantal keer 'ja' te horen. Eén van de oorzaken is dat kant-en-klare schema’s niet zo maar voorhanden zijn en dat is ook logisch aangezien fietsen op zoveel manieren kan. Klimmen, sprinten, randonneursritten rijden, criteriums of granfondo's: het zijn behoorlijk uiteenlopende inspanningen. Natuurlijk kun je een trainer inhuren voor een schema op maat, maar dat kost je op z'n minst enkele tientjes per maand. Dat kan anders, moet men bij de KNWU hebben bedacht en daarom kwam men met een app, bedoeld voor mensen die gestructureerd willen trainen tegen geringe kosten, of zelfs gratis als je genoegen neemt met de beperktere variant.


Fondo en Fondo Pro

Allereerst download je de app uit de Google Play store of de Appstore van Apple. De Fondo app is gratis, maar tegen betaling kun je upgraden naar Fondo Pro. Pro geeft toegang tot een groot aantal extra's, waarover later meer. Upgraden kan via de app zelf voor 4,99€ per maand, maar als je Fondo langere tijd wil gebruiken is het is goedkoper om via de site van Fondo een jaarabonnement af te sluiten voor €41,99. Overigens is Fondo Pro ook twee weken gratis te proberen met behulp van de promocode 'cyclokalender'.

De volgende stap is in invullen van je persoonlijke gegevens, zoals je leeftijd, geslacht en je hartslagzones. Als je die niet weet, dan vertelt de app hoe je deze met behulp van een veldtest kunt bepalen. Helaas werkt Fondo alleen met hartslag, de bezitters van een vermogensmeter komen dus bedrogen uit. Dat is wat ons betreft een gemiste kans, en we hopen dan ook van harte dat dit nog toegevoegd zal worden.

Trainingsschema kiezen

Nu is het tijd een trainingsschema te kiezen. Dit kan aan de hand van een geselecteerd aantal events (bijvoorbeeld La Marmotte), maar er zijn ook meer algemene schema's beschikbaar om bijvoorbeeld beter te klimmen of simpelweg sneller te fietsen. Het kiezen van een schema zou wat versimpeld kunnen worden als er gefilterd wordt met behulp van een aantal selectievragen. Maar na enig experimenteren krijg je snel door hoe het e.e.a. is ingericht.

In de gratis versie is overigens een beperkt aantal schema's beschikbaar, wil je er meer dan moet je de upgraden naar de betaalde versie. Na het selecteren van het programma kun je aangeven hoe vaak je tijd hebt om te fietsen. Het schema wordt daar op aangepast, wat bijzonder handig is. Heb je toevallig een keer tijd voor of zin in een extra training kun je die eenvoudig eenmalig bijplussen.

Als je de trainingsschema's bekijkt dan ziet het er over algemeen degelijk en verzorgd uit. Bij iedere training staan aanwijzingen en uitleg. Wel valt op dat veel schema's tamelijk klassiek zijn opgebouwd met het nodige D2-werk, terwijl steeds meer bewegingswetenschappers adviseren vooral gepolariseerd te trainen. Dat betekent kort gezegd dat er helemaal of nauwelijks in D2 getraind wordt, maar de focus vooral ligt op duurwerk en korte, intensieve HIT-intervallen. HIT kom je trouwens wel regelmatig tegen, al kun je je afvragen hoeverre dit uitvoerbaar is zonder vermogensmeter. Voor de meer gevorderde gebruikers zou het mooi als je programma wat kunt aanpassen aan welke stijl trainingsschema je prefereert: klassiek, threshold of gepolariseerd. Anderzijds wil Fondo het graag simpel houden en te veel opties leiden vaak alleen maar tot onzekerheid. Voor een amateur zal ook allemaal geen wereld verschil maken: de benodigde afwisseling (de sleutel tot progressie) zit voldoende in de schema's. 

Fietsen maar 

Nu ben je bijna klaar om te gaan trainen. De trainingen worden steeds duidelijk toegelicht en er zijn artikelen met tips over je bijvoorbeeld een duurtraining of een intervaltraining kunt afwerken.Voor Pro-abonnees met een Garmin is er de mogelijkheid de training naar je fietscomputers te sturen. Je Garmin zal dan onderweg aanwijzingen geven (bijvoorbeeld: nu een blokje van 5" met hartslag 160). Helaas werkt deze optie nog niet met andere merken fietscomputer, overigens ligt dat niet aan Fondo maar aan de fabrikanten zelf. Fondo is wel in gesprek om te kijken of bijvoorbeeld computers van Wahoo ook gekoppeld kunnen worden. 

Zonder koppeling met je fietscomputer zal je je training zelf uit het hoofd moeten leren, of met behulp van een briefje op je stuurpen plakken. Vrij low-tech maar het werkt prima. Met of zonder fietscomputerkoppeling vink je je training zelf af in de app als je de training gedaan hebt. De app vraagt vervolgens hoe zwaar je de training hebt ervaren (zoals Trainingpeaks dat ook doet). Bij extreem hoge scores krijg tips hoe een training minder zwaar te maken. Rustdagen dien je echter wel zelf in te plannen. Meer aandacht voor rust is absoluut een verbeterpunt; rust is immers net zo belangrijk als training en afwisseling. Misschien is dit wel de meest onderschatte vorm van training.


CWiX 500

Heel gaaf is dat Fondo gebruik maakt van de Cyclokalender CWiX 500 index. Deze ranglijst vergelijkt de zwaarte van alle internationale granfondo's en geldt als wereldwijde standaard op dit gebied. Hierdoor kunnen de diverse trainingsprogramma's ingezet worden voor de cyclo van jouw keuze. Zo kun je bijvoorbeeld het trainingsprogramma voor de Marmotte ook gebruiken voor gelijkwaardige cyclo's als de Sportful Dolomiti Race of L'Alsacienne. Naast de CWiX 500 voor cyclo's is er ook de CWiX 250 voor toertochten. Ook die vind je terug in de app.


Extra mogelijkheden

De Fondo app biedt nog een aantal interessante extra's. Zo is er de mogelijkheid met via WhatsApp met coaches te chatten. Pro-abonnees krijgen sneller antwoord en tijdens onze test duurde het inderdaad nog geen 30 minuten voordat we antwoord kregen.


Ook is een (beperkte) kennisbank met artikelen aanwezig. Volgens de makers is dit bewust kleinschalig gehouden om het laagdrempelig te maken. De Fondo app richt zich duidelijk op de (licht) gevorderde renner, niet op doorgewinterde trainingsbeesten. 

Conclusie

Fondo voorziet in de duidelijke behoefte: op een laagdrempelige, niet al te dure manier een duidelijk gestructureerde houvast te hebben bij het fietsen. De app ziet er netjes uit, werkt goed en is gebruiksvriendelijk. Grootste verbeterpunt is kunnen trainen op vermogen. Daarmee zou de een app een veel bredere doelgroep aan kunnen spreken. Al bij al zijn we enthousiast over Fondo. Met de gratis versie kom je al heel ver en ook de ca. 42 euro per jaar is heel redelijk te noemen. Al is dat bedrag naar onze mening te hoog voor Wahoo-bezitters zo lang de koppeling niet werkt.Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2020)