Lijst der Waalse Monsters III


zaterdag 12 oktober 2019 door Herman NekkersVoor de zomervakantie schreef ik de eerste twee delen van de Lijst der Waalse Monsters. De 25 zwaarste Ardennenbeklimmingen (+ één extra). Nog 15 te gaan, maar door vakantie en drukke werkzaamheden kwam het afmaken van de lijst even op een zijspoor te staan. Inmiddels is de tijd weer gevonden en komt hier het vervolg. Deel 3 met nummer 15 tot en met 11. Of de namen tot de verbeelding spreken weet ik niet, het is hopelijk een feest van inspiratie voor liefhebbers van verticaal asfalt.

Hoe was het ook alweer? Lees hier de eerdere artikelen:

https://www.cyclokalender.nl/nieuws-artikel/lijst-der-waalse-monsters-i/781

https://www.cyclokalender.nl/nieuws-artikel/lijst-der-waalse-monsters-ii/784


15. Roche-a-Frene


Ik zal er maar voor uitkomen, dit is mijn lievelingshelling van België. Maar wat een beestenklim is het zeg. De grafiek ziet er misschien niet al te rood uit, maar je zal niet de eerste zijn die zich verslikt in deze killer. Het begint zo lieflijk. Je steekt een beekje over en rijdt over een klein weggetje. Maar ineens is er de waarschuwing als het bordje 15% verschijnt. Het gaat rechtsaf en hier verschijnt een enorme muur. Binnen de kortste keren ligt de ketting op het grootste blad en is het harken. Het eerste steile stuk vermindert wat, maar neemt ook weer niet echt af. Je passeert een dorpje, maar het blijft worstelen. Je hebt er pas een derde deel van de klim opzitten en vraagt je af wanneer het nou eens makkelijker wordt. Maar vanaf hier gaat het vrijwel continu recht vooruit en recht omhoog. Nog zo'n 1400 meter te gaan met een gemiddelde van 10%. Wie zijn krachten niet verdeelt kan hier compleet geparkeerd komen te staan. De meesten bereiken compleet uitgepierd de top. Ja, dit is echt een beest van een klim. En o ja, op de top staat zelfs een heus colbordje.

Tochten:

  • Velomediane Claudy Criquielion
  • Fleche de Wallonie
14. Rue sur Steppes


De Rue sur Steppes. Voor velen lang een totaal onbekende naam. Totdat De Alternatieve hem opnam in het parcours. En sinds enkele jaren komt de Klimclassic hier ook langs. Een vijtrapsraket waar je je compleet ondersteboven kunt fietsen. De eerste meters zijn Waalser dan Waals, ofwel direct recht omhoog. Hier heb je nog kracht in de benen, maar de volgende muur doet al wat meer pijn. En zo gaat het maar door. Telkens als je er denkt: nu is het wel genoeg geweest, stijgt het hellingspercentage van het wegdek weer naar duizelingwekkende hoogtes. Iedereen piept een kraakt. Wie meetelt komt tot vijf muren. En het fietsen lijkt met de meter lastiger te worden. Na het laatste harde stuk stijgt het nog een paar honderd meter door, maar dat is een peulenschil vergeleken met wat je net gehad hebt.

Tochten:

  • Klimclassic
  • De Alternatieve

13. La Haute Folie


Vaux-sur-Chèvremont is een gat onder de rook van Luik. Maar voor de liefhebbers van taaie klimmen een bedevaartsoord. De Haie des Loups, Bois de Beyne en Rue Roosevelt zijn stuk voor stuk klimmetjes waar je je tanden op kan stukbijten. Hoewel die laatste vooral ook als snelle afdaling interessant is. Maar de kroon wordt gespannen door La Haute Folie, een beest van een klim (zie foto bovenaan). Vanaf de grote rotonde is het even zoeken, maar dan heb je ook wat. 800 meter recht omhoog met een maximale hectometer van liefst 18%. Eenmaal boven hangt je tong op je schoenen en klopt het hart in je keel. Maar wie denkt dat hij er is komt bedrogen uit. Er is er nog een verrassing. Sla linksaf en na ongeveer 300 meter weer rechtsaf. Hier begint het toetje, de Rue des Gottes. Je bent maar nauwelijks bekomen en dan ligt er nog een hectometer van een dikke 14% voor je wielen. Dit is niet leuk meer.

Tochten:

  • Geen
12. Rue Tesny


Wie de Rue Tesny ooit gereden heeft vergeet hem nooit meer. Deze helling heeft de laatste jaren wat bekendheid gekregen, omdat hij in enkele tochten was opgenomen. Zoals de Klimclassic en de De Alternatieve. Voorzover bekend is hij tegenwoordig niet meer opgenomen in enige tocht. Maar goed, desondanks is het meteen feest, want in de eerste meters gaat het tussen de huizen door direct omhoog. Dit is steil, steiler, steilst. Als dit nog even zo doorgaat beland je zo in de hemel. En het zwakt nauwelijks af. Heel even lijkt het milder te worden, maar het blijft rond de 14%. Het is trekken en sleuren. In toertochten zie je hier de nodige lopers. In de verte doemt de begraafplaats op. Hier houdt het op, maar voordat je daar bent aangekomen wordt je nog even volledig uitgeknepen. Een waanzinnige marteling, maar je wilde het zelf. Ok, je hebt het uiteindelijk gehaald. Maar vraag niet hoe.

Tochten:

  • Geen
11. Route de Saint-Vith


Vanuit Malmedy vertrekt een onbekende monsterklim, de Route de St. Vith. Voor zover bekend in geen enkele tocht opgenomen. Het is even zoeken, maar dan heb je echt een klim van jewelste. Hoewel de weg direct steil omhoog loopt zijn de eerste hectometers nog mild te noemen in vergelijking met wat gaat komen. Het wegdek is dan nog heel behoorlijk, maar zodra je Malmedy achter je laat is er geen houden meer aan. De kwaliteit van het wegdek daalt even hard als de percentages toenemen. Dik 18% trotseer je hier. Fietsen is gekkenwerk en lijkt meer op acrobatiek. Er lijkt geen eind aan te komen. Harken met een grote H. Meter voor meter kruip je omhoog en je vraagt je twee dingen af: wanneer houdt het op? En: waarom ben ik eraan begonnen? Je hartslag laag houden is kansloos. En eenmaal boven vraag je je alleen maar af hoe je eigenlijk boven bent geraakt.

Tochten:

  • GeenLijst der Waalse Monsters:


26. Cote de Beffe

25. Cote de Wanneranval

24. Thier de Nonceveux

23. Chambralles

22. Cote d'Amermont

21. Cote de la Redoute

20. Rue Saint-Roch

19. Voie des Chars

18. Cote de Drolenval

17. Mur de Huy

16. La Gayolle

15. Roche-a-Frene

14. Rue sur Steppes

13. La Haute Folie

12. Rue Tesny

11. Route de Saint-Vith


Fotos: Herman Nekkers

Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2020)