Maratona-week: schrijf het mooiste BTB-verslag en win een AGU outfit


vrijdag 05 juli 2019 door Frank Jansen


Bocht-tot-bocht verslagen, we zijn er gek op hier op Cyclokalender. Zowel het schrijven als het lezen tovert iedere keer weer een glimlach op je gezicht. Voor jezelf is een mooi verslag een prachtige herinnering. Jaren later zul je het verslag weer lezen en is het weer alsof je het nog een keer meemaakt, maar dan zonder de pijn. Voor anderen zijn BTB-verslagen inspirerend en nuttig tegelijk. Het lezen van een flink aantal BTB-verslagen is dan ook vaste koste voor iedere cyclorijder.

Foto: AGU

In het kader van onze Maratona-week organiseren we een prijsvraag. Schrijf een mooi BTB-verslag over jouw Maratona 2019, zet het als review op onze site. Klik daarvoor op deze link. De jury kiest vervolgens het beste BTB-verslag. Wat kun je winnen? Een complete AGU wieleroutfit, maat M. Mogelijk gemaakt door, je raadt het al, AGU. De deadline voor het plaatsen van je verslag is 7 dagen na de Maratona, dus vóór zondag 14 juli. Redacteuren van Cyclokalender zijn uitgesloten van deelname. 

Deze outfit kun je winnen. Het gaat om een broek én shirt met een gezamenlijke waarde van net geen 155 euro! De maat is M. Pas jij geen M? Geen probleem, dan heb je een mooi cadeau voor je fietsmaat die hem wel past. Want vrienden maken in het peloton is belangrijk! Dat verdient zich altijd terug. Dus stuur gewoon in dat verslag.


Foto: AGU. 

We helpen je uiteraard graag een beetje op weg. Wat zijn de do's en de don'ts voor het schrijven van een episch BTB-verslag?

1. Neem de ruimte, maar ken je grenzen.

Een BTB-verslag moet details bevatten en mag dus best lengte hebben maar overdrijf niet. 400-800 woorden is een mooie richtlijn.

2. Zorg voor emotie

"Toen moest ik lossen" is heel wat minder dan: "ik moest vreselijk op mijn tanden bijten en hing zowat tussen m'n frame. Ik zal piepedood en moest de groep laten gaan". Sowieso mag je best veel aandacht besteden aan het afzien. Geen fijner vermaak dan leedvermaak, niet waar?

3. Schrijf met humor en zelfspot

Humor is een essentieel onderdeel van een BTB-verslag. Een tip is om het vooral op jezelf te betrekken, iemand anders als een pannenkoek wegzetten is te makkelijk.

4. Beperk je niet tot de rit zelf

Maar schrijf ook over randzaken. Zo maar wat mogelijke onderdelen: omgeving, organisatie, bevoorrading, parcours, waarom rijd je hem, niveau en nationaliteit deelnemersveld, beschrijving van de cols/route, het materiaal, kleding, waar liggen de gevaren qua overschatting c.q. zwaarte, waar was je nog goed, waar maakte je een fout(en). En niet geheel onbelangrijk: het vrouwelijk schoon! (of mannelijk schoon natuurlijk!). 

5. Beschrijf het voorspel en de aftermath

Besteed ook vooral wat regels aan de voorbereiding en de 'naborrel', maar houd deze onderdelen beperkt. Het gaat om de cyclo zelf. 

6. Toon geen valse bescheidenheid

"Ik had top 300 willen rijden en nu was ik 342e dus ik had echt een baaldag". Dit soort valse bescheidenheid is absoluut not done. De meeste deelnemers doen totaal niet mee om de knikkers, en dat is prima. Relativeer je eigen prestatie. 

7. Maak er geen wetenschappelijke verhandeling van

Een keer een vermogen of een verzet noemen is prima, maar overdaad schaadt. Wees hier spaarzaam mee, want hier haken veel lezers af. 

8. Geen excuses

Het was te warm, je had minder getraind, je hebt te lang gestopt, je had je dag niet. We willen het allemaal niet weten. Geen excuses. 

9. Maak van je eigen waarneming niet de waarheid

Met 'de sportdrank was niet te zuipen' bedoel je eigenlijk 'ik vond de sportdrank niet zo lekker'. Wees niet te negatief. De organisatie afbranden, omdat je de bevoorrading niet in orde vindt is makkelijk. Doe niet alsof de wereld is vergaan en beschrijf het met een knipoog.

10. Je tante... 

Een top BTB-verslag is ook leesbaar voor niet-fietsers. Als je tante, die niet eens weet of een fiets ronde of vierkante wielen heeft, tegen jou zegt: "wat heb je een leuk verslag geschreven". Dan weet je: het is perfect.


Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2020)