Wederom tegenslag voor Alpen Challenge door natuurgeweld


donderdag 13 juni 2019 door Herman Nekkers


Voor het tweede achtereenvolgende jaar kampt de Zwitserse Alpen Challenge met enorme tegenslag wegens hevig natuurgeweld. Vorig jaar werd het Italiaanse dorp Gallivaggio bedolven onder een enorme steenlawine, waardoor de Splügenpass was afgesloten. Zodoende kon alleen de korte route verreden worden. Cyclokalender schreef hier al over.

Ook dit jaar lijkt de natuur het te hebben voorzien op deze cyclo. Eerder diende de organisatie al een aanpassing te doen, omdat het gehucht Brienz in beweging is. Hoewel dit al sinds mensenheugenis het geval is, lijkt de hevigheid de laatste tijd toegenomen te zijn. Het was daarom niet meer verantwoord de route via deze weg te laten lopen. Gelukkig was er een omweg voorhanden. Het enige gevolg van deze omleiding was dat de eerste kilometers geneutraliseerd zouden worden. Bovendien ging vandaag de Albulapass open, de eerste grote hindernis van deze cyclo. En dat mag een narrow escape genoemd worden: drie dagen voor de start. De vele sneeuw die er nog ligt zorgt overigens wel voor een bizar mooi decor (zie onderste foto).

Maar helaas sloeg deze week het noodlot alsnog toe. Een combinatie van hevige regenval en enorme hoeveelheden gesmolten sneeuw zorgde in het kanton Graubünden voor enorme wateroverlast. Bij het plaatsje Splügen werd een deel van een brug compleet weggeslagen (zie foto hieronder). Hierdoor is het dorp onbereikbaar en de lange route niet berijdbaar. De tijd is te kort om de reparatie voor het weekend klaar te hebben en een omweg is niet voorhanden. Dus had de organisatie geen andere keus dan voor het tweede achtereenvolgende jaar de lange route (191 km/4473 hm) te schrappen. Slechts het korte parcours (117 km/2956 hm) zal verreden worden. Het is overmacht, maar voor velen zal het een flinke teleurstelling zijn. Het goede nieuws is dat er mooi weer wordt voorspeld komende zondag, de dag van het evenement.


Foto's: Alpen Challenge

Gerelateerde artikelen

Cyclokalender biedt de grootste en meest actuele verzameling van sportieve fietstochten wereldwijd (>1700). Met slimme filters vind je de beste cyclo of toertocht. Tevens bieden we je het laatste nieuws voor de sportieve fietser. Bezoek onze website www.cyclokalender.nl. Volg en like ons op Facebook, Twitter en Instagram, klik op één van de buttons onderaan de pagina.© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2020)