Leuke lokale cyclo ( Gran Fondo Torino )

Gepubliceerd op zondag 18 september 2016 door carla.


Granfondo Torino is een zeer lokale cyclo. Eigenlijk zie je alleen maar Italianen aan de start. Maar dat is ook wel zo leuk. Ze vinden het heel bijzonder dat een Nederlander ‘speciaal’ hiervoor naar Turijn komt. Bij de inschrijving wel wat problemen, omdat ik geen Italiaans spreek en daar bijna niemand Engels. Ik had geen licentie en moest dus eerst een heel formulier invullen en vervolgens 15 euro voor een dagverzekering betalen.

Ik had nog een Ötztaler Radmarathon in de benen en vier dagen fietsen bij het Lago Maggiore, dus ik stond niet met veel ambities aan de start. De start was om 8 uur vanuit het Park. Prima plek om te starten, we waren vlotjes Turijn uit. Het eerste stuk van het parcours was zo goed als vlak, beetje glooiend. De Granfondo (150km) en de Mediofondo (120km) starten tegelijk. Halverwege het parcours is er een splitsing. Uiteindelijk bleken de meeste deelnemers de mediofondo te doen. Ik stond ongeveer halverwege in het startvak en vond gelukkig meteen een goed wiel vanaf de start. We reden dan ook met een lekker tempo flink naar voren. Soms met een wat grotere groep en soms weer met een wat kleinere groep. Het tempo de eerste 50km van de route was lekker hoog (40+ gemiddeld). Na zo’n 50km, na de splitsing GF en MF, begon pas het eerste serieuze klimmetje. Niet al te lang en niet zo steil. Mijn groepje liet ik daar achter en kwam in een andere groep terecht waarbij het soms flink aanpoten was. Lekker! In dat groepje zaten ook twee dames. Die moest ik in de gaten houden. Ik had geen idee wat daar nog voor reed, maar deze twee konden ook aardig doortrappen. De eerste bevoorrading heb ik gemist (niet gezien), maar bij de tweede moest ik echt stoppen om mijn bidons te vullen. Helaas reden de twee dames wel door. Shit! Snel mijn bidons gevuld. Er was geen puur water alleen sportdrank. Dat vind ik nooit zo fijn, want ik ben erg gesteld op mijn eigen sportdrank en heb altijd zakjes poeder bij mij. Hoe het eten was weet ik niet, ook dat neem ik altijd zelf mee.

Na de bevoorrading was het deelnemersveld erg versnippert geraakt. Kleine groepjes die ook bij elke klim weer uit elkaar lagen. Ik heb daar ook regelmatig alleen gereden. Ik was wel blij verrast dat ik later op de route toch weer beide dames tegenkwam. Die zaten er inmiddels flink doorheen en ik reed ze dan ook makkelijk voorbij. Zou ik dan toch nog een aardig klassement kunnen rijden, ondanks de lage ambities? Door de toenemende ambities maakte ik de fout door de volgende bevoorrading voorbij te rijden. Ik dacht dat ik het wel zou redden met mijn bidons. Maar langzaamaan liep de temperatuur op en raakte mijn water op. Ik had serieus een probleem. Ik besloot bij de volgende plaats maar ergens te stoppen, want zonder water zou ik het niet redden. Gelukkig was er bij de volgende plaats onverwacht toch nog een bevoorrading. Daar was echter het water net op en moesten de jerrycans eerst weer gevuld worden. Zo lang wilde ik niet wachten en rende dus alsnog het naastgelegen café in. Helaas stond er niemand achter de bar en hield ik zelf maar mijn bidon onder de kraan, tot verbazing van de gasten. Ook niet zo netjes van mij natuurlijk.

Eigenlijk was de enige serieuze klim de laatste naar de finish. De finish lag op de Superga. Een klim van 5,5 km en 295 hm. Ook niet al te moeilijk dus. Maar door het hoge tempo van de cyclo was bij  mij de energie toch inmiddels ook wel een beetje op. Op de laatste klim nog een dame ingehaald en toch nog gas kunnen blijven geven tot de finish. Ik was blij dat ik er was! Bidon meteen met cola laten vullen. Wat had ik een dorst! Waarschijnlijk toch te weinig gedronken onderweg.

Omdat de finish elders was dan de start en de pastaparty en podiumceremonie bij de start waren, daalde ik samen met andere renners weer af naar Turijn. In Turijn was gelukkig de terugweg goed gepijld. Terug bij de start bleek ik 3e in mijn categorie te zijn gefinisht en 5e overall. Lang niet slecht.

Samenvattend: leuke lokale cyclo. Niet al te zwaar parcours en daardoor redelijk snel. Parcours week wel af van vorig jaar. Toen zat er wel een klim in het begin. Afstand en hoogtemeters kunnen volgens mij wel verschillen per jaar. Route was goed gepijld, goede seingevers, veel bevoorradingen. Ik had vooraf wat meer verwacht van de omgeving, omdat je toch in een wijnbouw omgeving rijdt. Ik heb daar echter weinig van gezien. Ik vond de route qua omgeving niet heel bijzonder.© C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2020)