Site informatie

Algemeen

Altijd benieuwd waar je naar toe moet in juni voor het rijden van een of meerdere cyclo's? Wil je weten wat je allemaal kunt rijden rondom de feestdagen? Geen zin om tig sites te doorlopen om je fietsvakantie te plannen? Maak dan gebruik van cyclokalender.nl.

Begin 2015 is cyclokalender.nl gelanceerd. Een site die er naar streeft een zo groot mogelijk overzicht te geven van cyclo's, etappekoersen, meerdaagse evenementen, grotere toertochten en andere voor de wielerliefhebber interessante evenementen in Europa en daarbuiten. De makers van de site struinen continu het internet af op zoek naar nieuwe evenementen en controleren ook regelmatig de op de kalender aanwezige tochten. Mochten er desondanks tochten ontbreken of met fouten genoteerd staan, dan wordt het erg op prijs gesteld als dit wordt doorgegeven. Het aanmelden van een tocht kan een ieder rechtstreeks op de site doen. Maar ook als je onvolkomenheden aan de website constateert horen we dat graag.

In de nieuwsrubriek lees je regelmatig informatieve artikelen over de cyclowereld, columns en nieuwtjes over de site. We hebben een unieke index waarmee we de zwaarte van cyclo's, toertochten en etappekoersen vergelijken.

Ben je op zoek naar sportieve uitdagingen dan hoef je niet verder te kijken dan Cyclokalender.

Uitleg kalender

De kalender is het hart van onze website. Wij verzamelen fietstochten van over de hele wereld en plaatsen die hier op volgorde van datum. Welke gegevens vind je hier?

Datum

De datum waarop de eerstvolgende editie georganiseerd wordt.

Cyclokalender biedt echter een unieke service! Wij doen een voorspelling van de datum voor het volgende seizoen aan de hand van de vorige editie. Wij proberen dit zo goed mogelijk te voorspellen. Garanties kunnen we niet geven en daarom duiden we dit ook altijd aan met het volgende pictogram: 

TochtDit is de naam van de tocht. Hierop kun je klikken en dan kom je op de detailpagina met meer info.
KM en HM

Kilometers en hoogtemeters van de verschillende afstanden. Voor etapperitten noteren we de totale afstand en hoogtemeters van alle dagen bij elkaar opgeteld. Tevens vermelden we het aantal etappes.

Niet alle organisaties publiceren de hoogtemeters. In dat geval zie je alleen de afstanden. Zolang de routes niet zijn gepubliceerd op de officiële website van de organisatie duiden wij dat aan met het volgende pictogram: . Cyclokalender gaat alleen in op publicaties van officiële communicatiekanalen van de organisator zelf. Meldingen door reisburo's, collegakalenders of andersoortige onofficiële kanalen beschouwen wij niet als betrouwbaar en zullen niet gebruikt worden om de parkoers = ok aan te geven.

Categorie

Cyclokalender legt gegevens vast van de volgende categorieën:

24 uurs
Een race op tijd ipv afstand. Dit kan ook bv een 6-uurs race of een 12-uurs race zijn.
Cyclo
Een sportieve tocht met klassement, gezamenlijke start en tijdwaarneming over minimaal 50% van de route. Bij minder dan 50% tijdwaarneming bepaalt het CK team op basis van kennis en kunde of het een cyclo betreft of niet.
Etappekoers
Een sportieve tocht over meerdere dagen met tijdwaarneming en een klassement.
Fietsreis
Een toeristische tocht over meerdere dagen zonder klassement waarbij beleving voorop staat.
Goede doel
Een eendaagse of meerdaagse tocht in het teken van goede-doelensponsoring.
Meerdaags event

a. Een evenement over meerdere dagen met verschillende onderdelen of

b. Een etapperit zonder klassement.

Retrotocht
Een tocht in het teken van nostalgische fietsbeleving. Vaak is een oude racefiets en nostalgische kleding verplicht.
Tijdrit
Een tocht met individuele start waarbij deelnemers om een vaste tijd van start gaan.
Toertocht
Een sportieve tocht zonder klassement, gezamenlijke start en tijdwaarneming. Hieronder vallen ook tochten met alleen tijdmeting op een of enkele hellingen.
Ultratocht
Langeafstandstocht, randonneurstocht. Vaak zonder uitpijling.

Er zijn vele soorten tussenvormen. Bijv. in het buitenland vind je nogal eens bergtijdritten. Deze kennen meestal een gezamenlijke start en worden door ons dan ook als cyclo beschouwd. Sommige tochten kennen slechts een gedeeltelijke tijdwaarneming. Cyclokalender stelt in deze situaties vast onder welke categorie ze vallen. Wij streven ernaar het aantal categorieën te beperken en niet voor elke tussenvorm er een te creëren.

PlaatsDe startplaats van de tocht.
Regio

De officiële regio waarin de startplaats valt. Per land bepalen we wat de regio's zijn. Voor Nederland en België zijn dat de provincies. In Frankrijk de regio's, niet de departementen. In de VS de staten.

Het gaat echt om de startplaats en niet het parkoers. De Klimclassic start bijv. in Maastricht, terwijl 90% van de route door België voert. Wij leggen hem dan vast onder Nederland/Limburg.

LandHet land waarin de startplaats ligt.
SterrenrankingDe tochten kunnen door de gebruikers een ranking krijgen middels een sterrenbeoordeling. Sterren kunnen niet gegeven worden aan nieuwe tochten.


Per tocht kunnen de volgende vermeldingen verschijnen:

NIEUW
De tocht wordt voor het eerst georganiseerd.
VOL
De tocht is volgeboekt. Dit noteren we zodra we zeker weten dat de tocht vol is. Het ontbreken van deze tekst is geen garantie dat inschrijving nog mogelijk is. Wij hebben echter de ervaring dat bepaalde tochten meestal of altijd vol zijn. Die houden we dan ook extra in de gaten.
AFGELAST
De tocht is afgelast voor dit jaar. Wij verwachten dat deze het wordt georganiseerd.


Tevens hebben we nog de volgende extra informatie die kan verschijnen:

Beide dagen dezelfde tochtSommige toertochten worden zowel op zaterdag en zondag georganiseerd over dezelfde route.
Diverse activiteiten in deze periodeMeestal in combinatie met een meerdaags event.
Korte afstandSommige tochten kennen verschillende startplaatsen voor diverse afstanden. Deze melding verschijnt bij de startplaats van de korte afstand.
Lange afstandSommige tochten kennen verschillende startplaatsen voor diverse afstanden. Deze melding verschijnt bij de startplaats van de lange afstand.
Midden en korte afstandSommige tochten kennen verschillende startplaatsen voor diverse afstanden. Deze melding verschijnt bij de startplaats van de midden en korte afstanden.
Afstanden nog niet bekendDeze melding verschijnt vooral bij nieuwe tochten. Soms wordt een tocht aangekondigd, maar ontbreken de verdere parkoersdetails.
Alleen voor vrouwenEr worden tochten voor alleen vrouwen georganiseerd.


Zoeken en selecteren

Om het zoeken gemakkelijker te maken zijn er diverse selectiemogelijkheden:

 • Geografisch.
  • Land.
  • Regio.
 • Zoek rondom plaats.

Vul de volgende gegevens in:

  • Land (selecteer uit lijst).
  • Plaats (vul zelf in).
  • Afstand (selecteer uit lijst).

Op basis van deze zoekcriteria zoekt het systeem alle tochten binnen de gekozen afstand tot de plaats. Handig als je een tocht zoekt waarvoor je niet te ver wil reizen of een tocht bij je vakantieadres. 

 • Datum vanaf - t/m.
  • Datum vanaf (standaard gevuld met vandaag).
  • Datum t/m (standaard gevuld met 31 december volgende jaar).
  • Afstand en hoogtemeters (middels sliders).
   • Minimale of maximale afstand (0-300).
   • Minimaal of maximaal aantal hoogtemeters (0-9000).
   • Dagen.
    • Alle dagen.
    • Feestdagen (alleen tochten op of rondom feestdagen).
   • Categorieën.
    • Alle categorieën.
    • 24 uurs.
    • Cyclo.
    • Etappekoers.
    • Fietsreis.
    • Goede doel.
    • Meerdaags event.
    • Retrotocht.
    • Tijdrit.
    • Toertocht.
    • Ultra.

   Alle zoekcriteria kunnen gecombineerd worden om de zoekopdracht te verfijnen.

   Gegevens van een tocht opvragen

   Door te klikken op de link in de kolom "Tocht" ga je naar de detailpagina met extra informatie over deze tocht. Vanuit deze pagina kun je ook doorklikken naar de website van de organisatie.

   Betekenis gebruikte tekens

   Indien er nog enige onduidelijkheid is omtrent de organisatie van een tocht dan wordt dit aangegeven mbv onderstaande tekens. Als dit het geval is, dan is er echter wel een vrij grote zekerheid dat de datum en/of het parkoers wel kloppen. Indien er grote onduidelijkheid is over en tocht, dan komt deze er niet tussen te staan. Als een tocht elk jaar op de laatste zaterdag van juni georganiseerd wordt, dan zal deze tocht al in de lijst opgenomen worden voordat de organisatie de datum bevestigd heeft, in welk geval het teken van "Datum nog niet bevestigd" te zien zal zijn.

    

    

   : Datum nog niet bevestigd.

   : Parkoers nog niet bevestigd. Startplaats of afstand zou nog kunnen wijzigen.

   Zelf een cyclo opvoeren / doorgeven dat data niet klopt

   Via de button 'Cyclo toevoegen' onder het menu-item 'Cyclo's en toertochten' kun je zelf een ontbrekende tocht opvoeren. Na controle door een beheerder komt deze daarna terug in de lijst. Indien gegevens van een tocht niet kloppen, kan dit via de knop 'Meld een fout' op de cyclo detailpagina worden doorgegeven. Dit wordt erg op prijs gesteld.   © C Y C L O K A L E N D E R (2014 - 2020)